Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Dugotrajna bitka za povratak na posao bivšeg radnika TLM-a Ante Ledenka

Dugotrajna bitka za povratak na posao bivšeg radnika TLM-a Ante Ledenka

Hoće li Ante Ledenko biti vraćen u firmu u kojoj je “zaradio” fibrozu pluća, odlučivat će stečajni upravitelj TLM Aluminiuma i Uprava slovenskog IMPOL-a. Zaključak je to sastanka povjerenika Teritorijalnog ureda SSSH Zadar,Vedrana Uranije sa direktoricom Impol TLM-a.
Ante Ledenko je 9 godina radio na radnom mjestu ljevača u šibenskom TLM-u Alumniumu odnosno u bivšoj Valjaonici. Na poslu je zadobio profesionalno oboljenje: fibrozu pluća, a uz to ima i Cronovu bolest i srčanu miokardiopatiju. Prema rješenju HZZMO-a zbog profesionalnog oboljenja poslodavac mu je dužan osigurati odgovarajuće radno mjesto prema preostaloj radnoj sposobnosti. No povratku na posao Ledenko se još uvijek može samo nadati jer svi pokušaji do sad nisu urodili plodom.
Otkako je prije desetak dana njegov slučaj preuzeo sindikalni povjerenik Vedran Uranija, danas je Ledenko ipak uspio doći do odgovornih u  Impol-TLM-u, koji je u proljeće prošle godine preuzeo njegovu bivšu tvrtku TLM Aluminium.
-Očito je netko grubo prekršio zakon kad je preuzimao radnike u novu tvrtku jer je Ante Ledenko morao imati prioritet. Nažalost u Hrvatskoj je na tisuće ovakvih ljudi koji se razbole na poslu, a tvrtka ih potom “škartira”. Ta se praksa mora promijeniti, kazao je Uranija nakon sastanka koji ipak nije dao definitivan odgovor hoće li Ledenko biti zaposlen na, shodno zdravstvenom stanju, primjerenom radnom mjestu.
– Na današnjem sastanku s direktoricom Impol TLM-a Marijanom Lažeta, tražili smo da se Ante vrati na posao jer za to postoje svi uvjeti. Ante je osposobljen za računalnog operatera i može raditi posao u uredu. Direktorica nas je uputila da se obratimo stečajnom upravitelju TLM Aluminiuma jer ona za njegovo zapošljavanje nema ovlasti, kazao je Uranija.
Uranija je dodao kako je stečajni upravitelj TLM Aluminiuma Branko Morić u razgovoru s Ledenkom već izrazio spremnost da mu se pronađe odgovarajuće radno mjesto.
– Moriću ćemo se obratiti već sutra, a za nekoliko dana ponovno i direktorici Lažeta koja će, kako je obećala, cijeli slučaj prenijeti predsjedniku Upravnog odbora IMPOL-a Jerneju Čoklu, a koji bi u konačnici trebao donijeti odluku o prijemu na posao, ali po raspisanom natječaju. Mi tvrdimo da ne bi trebalo biti nikakvog natječaja jer je Antu Ledenka već trebalo primiti na posao u paketu sa ostalim radnicima. Sada je minimalna elementarna obveza uprave TLM-a da nađe pravni modus i Anti Ledenku osigura radno mjesto, kazao je Uranija.

Ante Ledenko je pak samo kratko i vidno razočarano konstatirao kako od današnjeg sastanka ne očekuje ništa jer razgovarao je i sa bivšim upravama pa…
Pokušao je, kaže, još jednom mirnim putem doći do radnog mjesta za koje smatra da  mu pripada:
– Ovo je zadnji pokušaj mirnog rješenja. Ne vjerujem da će se ovo ići mirnim putem, morat ćemo na Međunarodni sud za ljudska prava jer dokumentaciju o profesionalnom oboljenju imam i ovo je kršenje zakona.
Ledenko i njegov sindikalni povjerenik poručuju kako neće posustati, ako ne bude pozitivnog odgovora od slovenske uprave IMPOL-a obratit će se, kažu, svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj ali i Europskom sudu za ljudska  prava u Strasbourgu.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI