Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Državni tajnik Marin Strmota usred pressice podnio ostavku; šteta da to nije učinila ministrica Murganić…

Državni tajnik Marin Strmota usred pressice podnio ostavku; šteta da to nije učinila ministrica Murganić…

Usred pressice državni tajnik u Ministarstvu demografije, Marin Strmota,  kako javlja N1 televizija, podnio je ostavku i ministricu Nadu Murganić ostavio u čudu i nevjerici.  O namjerama kolege, ministrica nije imala pojma, priznala je novinarima, pokušavajući patroniziranjem Strmote, kao mladog znanstvenika i mladog čovjeka, demografa, njegov čin svesti na razinu temperamenta i mladenačke nestrpljivosti. No, zaludu joj trud, jer prije odlaska s pressice, Strmota je sam sve rekao: Ovo je jedan veliki folklor…

– Ja kao demograf, nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno, država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država, i onda ovako neozbiljno pričati o ovome, kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, ne vjerujem da će se išta promijeniti ovim pristupom – nezadovoljno je konstatirao državni tajnik u odlasku, potvrđujući novinarima kako sve mjere koje je netom prije predstavila ministrica kao novo pregnuće Vlade, zapravo ni po čemu nisu nove,  jer su već predstavljene prije tri mjeseca.

Ministrica Murganić konferenciju za novinare je sazvala da bi promovirala zaključke s današnje sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske, dok je za odgovore na novinarska pitanja bio zadužen Strmota.  Tako je to kod nas- nikad onaj tko je u resoru najstručniji nije i najbolje pozicioniran, iako na njemu resor počiva…

Pa kad je ministrica već htjela tako, Strmota je spremno odgovarao. Sve dok ga u jednom trenutku novinar nije upitao nisu li demografske mjere koje ministrica velevažno predstavlja već predstavljene nekoliko mjeseci  ranije.

Mirno je potvrdio da je upravo tako i rekao : Slažem se s vama i ovog trenutka podnosim ostavku!  Vidno nezadovoljan demografskom politikom iza koje bi trebao stajati. A kao stručnjak, doktor znanosti, demograf,  to svakako zbog osobnog i profesionalnog integriteta ne može.

„Kao mlad čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge  i nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom“- sasvim je jasno ocijenio demografske mjere koje su Ministarstvo i Vlada donijeli.

Ministrica se nije odmah snašla, nije za takav „scenario“ znala, ali je brzo ocijenila kako je to „nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika“. Kojeg, očigledno kao ministrica nije dovoljno uvažavala, niti je njegove prijedloge kao znanstvenika prihvaćala.

Branila se kako statistika nije dobra, ali ona nije rezultat ove Vlade koja je pod stalnim pritiskom u želji da se napravi nešto više. Mjere koje je lažno predstavila kao nove polučit će uspjeh, obećala je nemušto, svjesna da joj je Strmota ostavkom ukrao „predstavu“.

Prava je šteta što umjesto Strmote ostavku nije podnijela ministrica Murganić. Mada, sve se više spekulira kako bi joj u novoj rekonstrukciji Vlade premijer mogao otkazati povjerenje ( navodno „u paketu“ s Martinom Dalić i Milanom Kujundžićem). Jer, nije ovo prva pljuska koju je Plenković dobio iz tog resora s potpisom upravo ministrice Murganić…

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI