Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
IZDVOJENO
Izvor: Facebook

Dječje maškare u Kaštelima:
Ljubav na lomaču!

Izvor: Facebook
U Kaštelima su jučer na dječjim maškarama spalili slikovnicu o istospolnim obiteljima. Na podlozi u duginim bojama dva srca MAMA+MAMA, a s druge strane TATA+TATA. Glavni krivac za sve nedaće u protekloj godini u Donjim Kaštelima, kako su jasno pokazali, je nedavno objavljena slikovnica za djecu “Moja dugina obitelj”.
Ništa se naravno ne može mjeriti s tom “nepoćudnom” slikovnicom: ni sve lošiji standard, sve skuplja zdravstvena zaštita, sve veća nezaposlenost, val iseljavanja mladih, trošenje državnog proračuna na naoružavanje umjesto na obrazovanje, neodgovorni političari…
– Tradicija je da se svake godine spali krnje koji je kriv za nedaće, a Grad se nikada nije miješao u odluke krnjevalskih udruga, -tek je kratko komentirao gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.
Nije važno kakva je poruka poslana, ogradio se gradonačelnik od svega jer svi imaju slobodu u odlučivanju što će Krnje predstavljati, nažalost.
No na homofobne kaštelanske maškare reagirala je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević:
– Ovo još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama. Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje.
Istaknula je i kako bi organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu morali u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude.
I mistrica obrazovanja Blaženka Divjak je osudila paljenje slikovnice o istospolnim obiteljima:
-Krajnje je vrijeme da izgradimo otvoreno i tolerantno društvo. Ne moramo se u svemu slagati, ali djecu ne smijemo ovakvim primjerima učiti da je mržnja, isključivost ili paljenje knjiga rješenje.

Ljubav na lomaču!

Nepoćudnu slikovnicu na lomaču, različitost na lomaču, ljubav na lomaču- poruka je koju su odaslali organizatori maškara, Udruga “Poklade”, pred 500-tinjak okupljene djece!
I čvrsto stoje iza te poruke jer je, kako prenosi portal Direktno.hr, predsjednik udruge “Poklade” Nikša Radić ovako komentirao jučerašnji događaj :
– Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju, poručio je Radić pokazujući da do njega nikakvi pozivi na gradnju toleratnog i nemrzilačkog društva neće doprijeti.
No nisu Kaštela usamljena u širenju “prihvatljive ideologije”, nagledali smo se proteklih godina sličnih obračuna s nepodobnim pojavama i osobama u vrijeme maškara: u Selcu je 2014. godine mesopust prikazivao majku i dijete na kojem je bio natpis “Gay dijete iz epruvete”, iste godine Omišani su odlučili zapaliti jednog novinara koji je kritički pisao o aktualnoj vlasti, u Prološcu je 2015. glavni krivac za sve bio novinar i književnik Ante Tomić, a prošle godine u Novom Vinodolskom su zapalili pusta “Azilanta”.
Tek je počelo,bit će još prilike da vidimo, baš kao što je to jučerašnji primjer iz Kaštela pokazao, u kakvom to društvu živimo.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI