Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Karolina Leaković/Foto:Tris/J.Krnić

Zbog relativiziranja nasilja nad ženama ministrica Murganić mora podnijeti ostavku

Karolina Leaković/Foto:Tris/J.Krnić

Zbog jučerašnje izjave, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić mora podnijeti ostavku, pozivaju iz Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ).

Izjava ministrice Murganić, nakon  što je Mara Tomašević protiv svojeg supruga  župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića povukla sve optužbe za zlostavljanje, kako ističu iz SDFŽ-a, je za svaku osudu.
 – To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila, izjavila je ministrica Murganić u četvrtak i izazvala niz opravdanih kritika.
Skandalozni komentar ministrice Murganić  za svaku je osudu jer partnersko nasilje prema ženama i nasilje u obitelji ni u kojem se slučaju ne mogu opravdati, ne mogu se relativizirati niti se na njih može reagirati lakonski, stoji u priopćenju SDFŽ-a..
– “Tako je to u braku”, kaže ministrica obitelji, a mi u Socijaldemokratskom forumu žena SDP-a poručujemo joj – ne, partnersko nasilje i zlostavljanje nisu sastavnim dijelom bračnoga ugovora, nego su kažnjivi i treba ih osuditi. Žene žrtve nasilja, neovisno o svojem bračnom i obiteljskom statusu, zaslužuju i zaštitu i podršku države i njezinih institucija. Žene žrtve nasilja zaslužuju odgovornu politiku i odgovornu Vladu koja će ratificirati Istanbulsku konvenciju, ističe se u priopćenju Socijaldemokratskog foruma žena koje potpisuje v.d. predsjednice, Karolina Leaković.
Od premijera Andreja Plenkovića traže očitovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije te očekuju da, ne podnese li ostavku sama, smijeni ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić.
Svoju izjavu, koja je izazvala javnu osudu ministrica Murganić, je pokušala objasniti priopćenjem u kojem je navela :”U svom privatnom okruženju i profesionalnom radu uvijek sam imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebice prema nasilju nad ranjivim skupinama. Stoga se tijekom obnašanja dužnosti ministrice nisam nikada ustručavala javno osuđivati nasilje nad ženama kao posebno ranjivoj skupini. To je vidljivo posebno iz okolnosti da sam dana 5. listopada 2017. prilikom pojavljivanja prvih informacija o opravdanoj sumnji na slučaj nasilja nad suprugom, koje je počinio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, najoštrije osudila taj nasilan čin.”
No ta je njena najoštrija osuda, očito u međuvremenu, otupjela.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI