Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Vučiću upućen službeni poziv s Pantovčaka: Kolinda Grabar Kitarović, navodno, okreće novu hrvatsko-srpsku stranicu

Vučiću upućen službeni poziv s Pantovčaka:
Kolinda Grabar Kitarović, navodno, okreće novu hrvatsko-srpsku stranicu

Ilustracija, arhiva: Predsjednica RH i Vučić na mostu (foto Ured predsjednice RH)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, puna je iznenađenja i obrata. Danas je obznanila kako je službeno uputila poziv srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da sredinom veljače posjeti Hrvatsku. I dok vlade ovih dviju zemalja razmjenjuju diplomatske note, dodatno zaoštravajući ionako loše odnose pune tenzija i otvorene netrpeljivosti, KGK čini korak naprijed i, kako reče, nakon stotinu godina prijepora između dva naroda okreće novu stranicu u njihovim odnosima.

Na stolu su već i planirane teme razgovora. Prije svega, kako javlja  RTL, pitanja nestalih, nacionalnih manjina te zajedničke sigurnosti i gospodarskih odnosa. Štoviše, hrvatska predsjednica puna političke inicijative i, navodno, dobre volje, izrijekom kaže kako će susret smatrati uspješnim ako se rasvijetli sudbina i jednog nestalog branitelja ili civila…
Pa ako i kontrira svome stranačkom kolegi, HDZ-ovom premijeru Andreju Plenkoviću koji je u fazi otvorenih prijepora i sukoba sa istočnim susjedima, potaknutih nedavnom izložbom o Jasenovcu u zgradi UN-a, koju drži provokacijom onih istih koji su 90-ih razarali Vukovar i skrivili smrt 15 tisuća ljudi u agresiji na Hrvatsku, te stoga nemaju kredibiliteta raditi takve provokacije, KGK najnovijom inicijativom ne radi, napokon, štetu zemlji na čijem je čelu, nego potencijalnu korist. Neprijateljstvo sa susjedima, pa i s onima s kojima se nekad ratovalo, ne donosi nikakvu korist.
Srbijanski predsjednik u Hrvatsku je trebao doći u službeni posjet još prošle godine, ali umjesto susreta i otvorenog razgovora o svim spornim pitanjima između dvije zemlje s ciljem njihova postupnog razrješavanja i normalizacije odnosa, nastavljeno je zaoštravanje i poticanje neprijateljstva. S obje strane. Polemiziralo se ponovo o naravi Domovinskog rata na kojeg u Srbiji gledaju kao na građanski rat, Hrvatskoj spočitavala eskalacija ustaštva, što svakako nije doprinosilo poboljšavanju odnosa nego samo povećanju napetosti.
Ovog puta, međutim, na dnevni red bi mogla napokon doći pitanja čije bi razrješavanje značilo pomak ka normalizaciji odnosa dvaju susjeda koji još žive godine rata.
– U dobroj vjeri, kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Hrvatskoj sredinom veljače- kazala je danas novinarima predsjednica najavljujući otvaranje nove stranice u odnosima dviju država iza kojih je stoljeće nesuglasja, otvorenih krajem Prvog svjetskog rata i sustavno podgrijavanih proteklih stotinu godina.
– Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda s više od tisuću godina povijesti i na razne načine prepletenih sudbina mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za shvatiti pouke i naći snagu za okrenuti stranicu novih i boljih odnosa- izjavila je KGK koja , kako je rekla, želi razgovarati o zaštiti nacionalnih manjina, pitanjima granice i nestalima.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI