Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
HRVATSKA
Ilustracija: - Irska, Irska... Hrvatska, Hrvatska... - predsjednica RH u posjeti Irskoj (foto: www.predsjednica.hr)

Uzlet Hrvatske:
Croatia Airlines uvodi direktan let Zagreb-Dublin

Ilustracija: - Irska, Irska... Hrvatska, Hrvatska... - predsjednica RH u posjeti Irskoj (foto: www.predsjednica.hr)

 Evo vijesti za koju bi u Vladi RH rekli kako svjedoči o uzletu, odnosno strelovitom nastavku pozitivnih trendova gospodarskog razvitka Hrvatske.

Naime, Croatia Airlines planira ovog ljeta prve izravne letova između Dublina i glavnog grada Hrvatske Zagreba, piše u tekstu kojega je sinoć objavio irski dnevnik The Irish Times.

Hrvatski prijevoznik je prošle godine proučavao tržište pa je zaključio da bi da linija mogla biti održiva radi rastućeg broja Hrvata u Irskoj, javlja ta novina.

I ranije je Croatia Airlines uvodila niz charter letova između Zračne luke Osijek na istoku zemlje i Dublina, posebice tijekom Božića, dodaju, te najavljuju kako će hrvatski avioprijevoznik uvođenje nove linije obznaniti ovog ili sljedećeg mjeseca. Tako će naši migranti skratiti put s zagrebačkog Dr. Franje Tuđmana do Dublin Airporta. 

– Trenutačno nema izravnih letova između Dublina i Zagreba. Putnici moraju presjedati u Frankfurtu ili drugim zračnim lukama. Zračna luka Dublin ne komentira pregovore s pojedinačnim zrakoplovnim tvrtkama, ali je u razgovoru s nekoliko prijevoznika koji žele uvesti nove letove iz Hrvatske – veli The Irish Times.

 

Prizor iz dublinske zračne luke koji ugledaju Hrvati kada dobiju slobodne dane pa odlaze u posjet rodbini u milu domovinu odnosno na rodnu grudu (foto: Dublin Airport)

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je prošlog travnja letjela u Irsku, ali izravnim letom uz pomoć državnog zrakoplova.

– U Irsku je iselilo oko 12.000 ljudi. Govoreći o iseljavanju ljudi iz Hrvatske, posebice mladih, i činjenice da je Irska postala atraktivno odredište za hrvatske iseljenike, te s obzirom na sličnosti Hrvatske i Irske drago mi je da je otvoreno irsko veleposlanstvo u Zagrebu – rekla je tada predsjednica RH.
Inače, tom prilkom je u Dublinu na trgu Parnell, dijelu grada sjeverno od rijeke Leaffy, položila vijenac u Vrtu sjećanja te posjetila – Muzej irskog iseljeništva.

Nije bilo riječi o otvaranju Muzeja hrvatskog iseljeništva.

Predlažemo Vinkovce za otvaranje takvog muzeja, uz pomoć kojega bi se otvorila i dva, tri radna mjesta.

Tako bi neki od lokalnih stranačkih dužnosnika ili članova njihove obitelji mogli postati ravnatelji i zamjenici ravnatelja.

Usput bi došlo i do pada nezaposlenosti u Slavoniji.

– Irska, Irska… Hrvatska, Hrvatska… – razdragana i manje razdragana dječica dočekala predsjednicu RH u posjeti Irskoj (foto: www.predsjednica.hr)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI