Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KARIJERE
Ingvar Kamprad nešto objašnjava...

Umro Ingvar Kamprad, ‘kralj montažnog namještaja’:
Od prodavača šibica do 3,3 milijarde dolara

Ingvar Kamprad nešto objašnjava...

Ingvar Kamprad, švedski poduzetnik, kralj montažnog namještaja, osnivač planetarno popularne  međunarodne tvrtke IKEA, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 3,3 milijarde dolara, je umro, u 92 godini života.

Kako kažu neke njegove biografije, potječe iz siromašne seljačke obitelji, a kao mali dječak je počeo prodavati šibice, pa onda ribu, božićne ukrase i olovke i dr.

Šibica po šibica, i eto spomenutih 3,3 miljarde dolara.

U 17. godini, osnovao je IKEA-u 1943. (ime je akronim od riječi: Ingvar, Kamprad, Elmtaryd (obiteljska farma), Agunnaryd (susjedno selo).

Danas IKEA ima 285 trgovina u 37 država svijeta, a  prvi prodajni centar je otvoren 1958. u Švedskoj.

Kako navodi Forbes, bio je posvećen maksimalnoj učinkovitosti u proizvodnji namještaja, te je zato napisao tzv. svojevrsnu IKEA Bibliju, skup pravila za trgovca pokućstvom, pri čemu je smatrao kako je gubitak resursa smrtni grijeh. 

Forbes ističe i kako je svojedobno otišao iz Švedskeradi poreza, te je dugo živio u Švicarskoj. Bogatstvo ga navodno nije previše zanimalo,  vozio je dvadeset godina isti automobil volvo, a jedan od luskuza mu je bilo vinogradrsko imanje u Provansi.

Imao je i problema s alkoholizmom, ali se izliječio.

Nedavno, 2014. godine, se vratio u Älmhult, švedski ruralni grad blizu sela u kojem je odrastao.

Sada je tamo otvoren IKEA muzej.

Ingvar Kamprad

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI