Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
EKOLOGIJA
Foto: Greenpeace

Strategija za plastiku u kružnom gospodarstvu EU-e:
Do 2030. reciklirati svu plastičnu ambalažu

Foto: Greenpeace

Tri su glavna cilja Strategije: osigurati da se do 2030. godine sva plastična ambalaža može reciklirati; smanjiti količinu plastike za jednokratnu uporabu te zabraniti uporabu mikroplastike.

Europska komisija usvojila je prvu europsku “Strategiju za plastiku u kružnom gospodarstvu” koja postavlja temelje novog kružnog gospodarstva u koje je uključena plastika te prema njemu usmjeravamo ulaganja, kako je izjavio potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen:
-Tako će se smanjiti količina plastičnog otpada na kopnu, u zraku i u moru te će se stvoriti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje visokokvalitetnih radnih mjesta.
Europska komisija ističe tri glavna cilja Strategije: osigurati da se do 2030. godine sva plastična ambalaža može reciklirati i to na troškovno učinikovit način; smanjiti količinu plastike za jednokratnu uporabu te zabraniti uporabu mikroplastike – plastičnih dijelova manjih od pet milimetara.

Izvor: Europska komisija

25 milijuna tona plastičnog otpada

 – Ako ne promijenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe. Moramo spriječiti da plastika dospije u našu vodu, našu hranu pa čak i u naša tijela. Jedino dugoročno rješenje je smanjiti količinu plastičnog otpada recikliranjem i ponovnim korištenjem. Ovo je izazov kojeg zajedno moraju prihvatiti vlade, gospodarstvo i građani, riječi su prvog potpredsjednika Europske komisije zaduženog za održivi razvoj Fransa Timmermansa.
Na godišnjoj razini EU generira 25 milijuna tona plastičnog otpada, od kojeg se manje od 30% prikuplja za recikliranje. Prema podacima Europske Komisije, u EU se 29 posto plastičnog otpada koristi za proizvodnju energije spaljivanjem, a 31 posto završava na odlagalištima.
Cilj strategije je smanjiti količinu plastičnog otpada na kopnu, u zraku i u moru te stvoriti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje visokokvalitetnih radnih mjesta.
SZacrtana je i promjena načina na koji se plastični proizvodi dizajniraju, upotrebljavaju i recikliraju u EU. Dakle uz zaštitu okoliša istovremeno se želi stvoriti temelj novoga gospodarstva u koje je plastika uključena, ali  tako da se u dizajnu i proizvodnji u potpunosti poštuju potrebe u pogledu ponovne upotrebe, popravka i recikliranja te da se potiču inovacije u pravcu razvijanja novih materijala.
– Moramo ulagati u inovativne nove tehnologije kojima se štite građani i okoliš, a istovremeno se zadržava konkurentnost industrije, istaknuo Timmermans.

Izvor: Europska komisija

Smanjiti proizvodnju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Industrija plastike u EU  2015. godine je bila “teška” 340 milijardi eura i zapošljavala 1,5 milijuna radnika. Nimalo zanemarive brojke za drastične poteze kao što su zabrane, ali taj se gospodarski sektor mora okrenuti održivom načinu poslovanja.
Konkretno u proizvodnji plastike, plastičnih proizvoda i sl., Strategijom Europske komisije,  predviđena je izrada novih pravila o ambalaži kako bi se povećale mogućnost recikliranja plastike koja se upotrebljava na tržištu i potražnja za recikliranom plastikom. Budući je predviđeno prikupljanje većih količina plastike, bit će potrebna bolja i naprednija postrojenja za recikliranje te bolji i standardiziraniji sustav za odvojeno prikupljanje i razvrstavanje otpada.

Izvor: Europska komisija

Kako bi se industriju plastike potaknulo na promjene Europska komisija najavljuje povećanje potpora inovacijama odnosno sa dodatnih 100 milijuna eura financirat će se razvoj pametnih plastičnih materijala koji se mogu bolje reciklirati.
Strategija ide i u pravcu smanjivanja plastike za jednokratnu upotrebu, a Europska komisija planira provesti i mjere za ograničavanje upotrebe mikroplastike u proizvodima te će se utvrditi način označivanja biorazgradive plastike i plastike koja se može kompostirati.
Prema Studiji iz 2016. godine (koju je za Europsku komisiju izradila Eunomia) , zemlje EU, u mora i oceane godišnje “isporuče” između 150 i 500 tisuća tona plastičnog otpada. A polovicu tog otpada čine plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu. U sprječavanju da plastični otpad završi u morima predlažu se i nova pravila o lučkim uređajima za prihvat, uključujući mjere kojima će se osiguravati da se otpad nastao na brodovima ili prikupljen na moru vrati na kopno i da se ondje njime gospodari na odgovarajući način. Za nova pravila i propise s ciljem smanjivanja otpada u morima u tijeku je javno savjetovanje (POVEZNICA) koje traje do 12. veljače.

Izvor: Europska komisija

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI