Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Ilustracija

Sprema se ‘Slobodan Šou’ – mjuzikl o Slobodanu Miloševiću:
Premijera na Kosovu

Ilustracija

‘Slobodan Šou’, naziv je mjuzikla kojemu je u središtu radnje srpski diktator i ratni zločinac Slobodan Milošević, te njegova žena Mirjana, kćer Marija i sin Marko, a koji se upravo sprema u Narodnom pozorištu u Beogradu. Mjuzikl o Miloševiću i familiji bi trebao prvi put izveden u Gračanici na Kosovu, kako javlja Reuters. Glumci i zborski pjevači upravo uvježbavaju, pamte i pjevaju tekst koji je napisala beogradska redateljica Jelena Bogavac.

Predstavu Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sjedištem u Gračanici režira Nenad Todorović, a praizvedba se očekuje koncem veljače ove godine, kako pak tvrde mediji.

– Tijekom svog života, Slobodan Milošević podijelio je narode Balkana. Sada, 12 godina nakon što je umro tijekom suđenja za ratne zločine, nekadašnji srpski predsjednik ponovno će ih podijeliti – ovaj put kao glavni lik u mjuziklu – piše danas Reuters (poveznica).

Oni podsjećaju i kako je još 1989. godine u Beogradu bio na vlasti zahvaljujući populističkom nacionalizmu u vremenima kada se komunizam raspadao diljem istočne Europe, te je potom Srbiju vodio kroz deset godina ratova u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu. Opisuju ga kao ‘brutalnog diktatora’ koji je srpske nacionaliste nahuškao na Hrvate, te bosanske i albanske muslimane, te koji je vlast izgubio nakon NATO bombardiranja 1999. godine, pa okončao život tijekom suđenja za ratne zločine u Haagu.

‘Cjelovita složenost Slobodana Miloševića’

Autorica teksta za mjuzikl Jelena Bogavac pojašnjava kako je napisala komad koji će izvoditi kosovski Srbi na Gračanici na Kosovu, te kako joj je bio cilj prikazati ‘cjelovitu složenost Slobodana Miloševića’, iako se radi o čovjeku kojega se još uvijek krivi za smrt i stradanja na desetke tisuća žitelja Balkana, veli Reuters.

– U početku smo željeli napraviti priču o osobnim pričama kosovskih Srba devedesetih godina, no kako smo proveli intervjue, shvatili smo da je sve došlo do jednog zajedničkog nazivnika – Miloševića. U predstavi predstavljamo kronologiju događaja koji završava u Haagu – pojašnjava Reutersu Jelena Bogavac.

Ilustracija

Doduše, scenarij još nije dovršen, ističe Reuters koji donosi i fotografije s probe (poveznica). I glazba i tekst su više koncentrirani na odnos Slobodana Miloševića s njegovom moćnom suprugom i djecom, nego što se bavi politikom, ističu.

Tako u jednoj sceni Slobodan Šou – glavni lik tješi kćer zbog financijskog kolapsa njezine radio postaje, te upozorava sina Marka da ne pregrije vodu u bazenu.

Nije dovršen ni kraj mjuzikla. Onaj u kojemu ‘Sloba’ umire od srčanog udara u sudnici u Haagu.

‘Nije važno šta predstava govori’

– Često se smatra da je on glavni junak tragedije “rastakanja” srpske nacije. U političkom smislu ostalo je otvoreno pitanje da li je bio “balkanski krvnik” ili “žrtveno jagnje”, a odgovor će, naravno, tek dati povijest. Naš umjetnički zadatak je, verujem, u hrabrom i odgovornom promišljanju i traženju odgovora na pitanja o vlastitom nacionalnom identitetu. Ja sam kao autor u fokus stavila dva razdoblja: doba “šljokica” devedesetih godina prošlog stoljeća, a onda vrijeme uhićenja Miloševića. Predstava pokazuje kako je, zapravo, iz prvobitnog kiča nastala antička tragedija cijele nacije koju smo doživeli u Haagu, odnosno u Hadu, kako ga mi interno zovemo – kaže Bogavac prema pisanjima srpskih medija.

No kosovski Albanci nisu baš oduševljeni tim umjetničkim projektom.

– Malo je vjerojatno da će zadovoljiti etničke Albance koji čine većinu na Kosovu, a koji je 2008. proglasio neovisnost, a što još uvijek ne priznaje Srbija niti 40.000 etničkih Srba koji još žive na Kosovu. Oko 800.000 etničkih Albanaca raseljeno je s Kosova, a oko 10.000 ih je ubijeno od Miloševićevih snaga krajem 1990-ih – piše Reuters.

– Nitko neće promijeniti povijest s predstavom. Nije važno što predstava govori. Milošević je kriminalac, tiranin koji je uništio cijelu regiju Balkana, ne samo Albance, i on će takav iostati i nitko to neće promijeniti- kazao je Reutersu kosovski Albanac Naser Shatrolli, redatelj i dramski pisac.

Stiže Sloba, tra-la-la… – možda će se zapjevati.

Što je sljedeće?

Balet ‘Ratkovo jezero’ s Ratkom Mladićem kao glavnim likom?

Ilustracija

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI