Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
IZDVOJENO
Slikovnica "Dugina obitelj"/Foto:TRIS/M.Podrug

Slikovnica “Moja dugina obitelj”:
Za put ka društvu koje prihvaća i poštuje sve obitelji

Slikovnica "Dugina obitelj"/Foto:TRIS/M.Podrug
Udruga “Dugine obitelji”, objavila je prvu hrvatsku slikovnicu o istospolnim obiteljima. Prvo izdanje od 500 primjeraka razgrabljeno je i prije njenog  jučerašnjeg službenog predstavljanja no slikovnica “Moja dugina obitelj” dostupna je i u digitalnoj verziji.
Dugine obitelji kao neformalna inicijativa postoje već 5 godina, a prošle godine uočili su potrebu za objavljivanjem publikacija jer do sada nije bilo takvih publikacija na hrvatskom jeziku, kazao je na predstavljanju slikovnice koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović:
– Prva ideja je bila prevesti ili adaptirati neko strano izdanje ali smo na kraju odlučili pokušati sami kreirati slikovnicu prije svega za naše najmlađe odnosno za predškolski uzrast djece. Nismo očekivali ovako veliki interes za slikovnicu jer smo je prvenstveno radili za našu djecu da s njima možemo razgovarati o duginim obiteljima kao nečemu što postoji i u hrvatskom društvu odnosno da imaju slikovnicu u kojoj mogu čitati o svojim obiteljima.
Život duginih obitelji u Hrvatskoj, pun je izazova i strahova, istaknuo je Martinović pričajući o iskustvima članova udruge:
– Uvijek postoji strah da će vas netko u javnosti napasti ako se držite za ruke pogotovo ako imate dijete sa sobom. Bojite se da će netko nauditi vašoj djeci samo zato što su iz istospolnih obitelji. Strahovi postoje ali mislimo i da se situacija mijenja nabolje. Nadamo se da ćemo jednog dana doći do te razine jednakopravnosti, da će i dugine obitelji u hrvatskom društvu imati jednaka prava koja uživaju i sve druge obitelji. Želimo da sve obitelji imaju ista prava i da nisu u strahu zbog toga što su različite.

S predstavljanja slikovnice “Dugine obitelji”/Foto:TRIS/M.Podrug

Ivo Šegota, autor teksta slikovnice, istaknuo je kako je slikovnica nastajala kroz nekoliko mjeseci, prošla kroz mnogo ruku te kako su se savjetovali sa psiholozima i pedagozima.
– Mislimo kako je ova slikovnica jako dobro prilagođena uzrastu za koji je namijenjena i na jedan primjeren način progovara o temi koja je još uvijek, čini se, malo kontroverzna. Ali nadamo se kako se to i na ovaj način mijenja, kazao je Šegota te dodao kako je tekst u slikovnici pisan fontom koji je prilagođen djeci koja imaju disleksiju.

Društvo koje prihvaća, slavi i poštuje sve obitelji bez obzira kakve su, vizija je kojom su se vodili u izradi slikovnice, kazao je Šegota te dodao kako je riječ je o vrlo običnoj slikovnici, koja baš kao i druge priča o djeci i njihovim životima: o tome što vole, a što ne vole jesti, kako se igraju, tko su im prijatelji, kućni ljubimci, prijatelji…
– Jedina je razlika da mali Roko koji ima četiri godine ima dvije mame, a mala Ana dva oca. Takve obitelji postoje u hrvatskom društvu već dugo. Mislimo da se o ovim temama mora razgovarati. Mora se otvoriti javna rasprava i među političarima i među strukom. Jednostavno je vrijeme da ove teme budu prisutne.

Psihologinja Marina Štambuk s Hrvatskih studija (koautorica knjige “Ja nisam gej mama, ja sam mama” koja je nastala kao rezultat prvog hrvatskog istraživanja LGB roditeljstva), na predstavljanju slikovnice istaknula je kako dosadašnja istraživanja na tom području vrlo jasno i dosljedno pokazuju da ne postoji “štetan utjecaj” istospolnih obitelji na djecu.
– Bez obzira što mi čuli u raznoraznim javnim raspravama, dosadašnja istraživanja vrlo jasno, temeljito i dosljedno pokazuju da ne postoji štetan utjecaj o kojem se često priča i da zapravo nema razlike između djece koja odrastaju uz LGBT roditelje kada ih uspoređujemo s djecom heteroseksualnih roditelja. Ono što istraživanja doduše pokazuju, i ono gdje mi možemo imati veliki utjecaj, je to da djeca koja odrastaju s LGBT roditeljima imaju povećan rizik od homofobne stigmatizacije u društvu. I to je ono što njima radi probleme. Strana istraživanja nam pokazuju kako je takva stigmatizacija i diskriminacija opasna, a i naša to potvrđuju. Stoga nam je jasno što moramo raditi: mijenjati svijet. A to možemo tako da budemo uporni i dosadni u iznošenju činjenica, da zakonskim zaštitimo sve vrste obitelji koje postoje u hrvatskom društvu, da razgovaramo i da objavljujemo ovakve slikovnice.
Izradu prvog tiskanog izdanja slikovnice financijski je pomoglo Francusko veleposlanstvo u Zagrebu, a kako je svih 500 primjeraka slikovnice razgrabljeno u udruzi planiraju pokretanje crowfunding kampanje za tiskanje novih primjeraka.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI