Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
FESTIVALI / FILM / UKRATKO
Prva međunarodna nagrada za “Egzorcizam” Dalibora Matanića

Prva međunarodna nagrada za “Egzorcizam” Dalibora Matanića

Film Egzorcizam, psihološki horor u režiji Dalibora Matanića, osvojio je Grand Prix za najbolji film na nedavno završenom međunarodnom filmskom festivalu fantastike u Braziliji.

O Anjo Exterminador – I Festival de Cinema Fantástico de Brasília je prvi međunarodni festival na kojem je Egzorcizam sudjelovao i prva nagrada koju je osvojio.
Prema obrazloženju žirija festivala Matanićev film je nagrađen za “sposobnost širenja žanra horora, psihološku napetost uz izvrsne glumačke izvedbe te dosljednu i naturalističku produkciju”.
Film je utemeljen na navodno istinitoj priči o djevojci opsjednutoj sotonom, nad kojom se svećenik priprema napraviti obred egzorcizma. Slučaj zainteresira i psihijatricu koja je netrpeljiva prema crkvi te konzervativnu Obiteljsku TV.
Dalibor Matanić je odlučio napraviti film dok je, radeći na istoimenoj predstavi u Istarskom narodnom kazalištu, saznao kako je u to vrijeme u obližnjem Vodnjanu bio proveden obred egzorcizma. Nije bilo službene potvrde o tom događaju i sve je zataškano, što je filmsku ekipu potaknulo da počne istraživati i da o tome snimi film.
Po Matanićevim riječima, obred egzorcizma je metafora za kolektivno pročišćenje kao jedino moguće rješenje za opstanak suvremenog društva, odnosno “svojevrsni okidač promjena u kojem pojedinac mora preuzeti odgovornost i utrti put za ostvarivanjem progresivnije, otvorenije, tolerantnije, odgovornije i ravnopravnije zajednice”.
U glavnim ulogama su Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić. Direktori fotografije su David Oguić i Danko Vučinović, montažer je Tomislav Pavlic, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, kostimografkinja Desanka Janković, makeup je radila Sanja Rivić, a obradu tona Frano Homen.
Film je snimljen u nezavisnoj produkciji Kinogerile te koprodukciji Istarskog narodnog kazališta, Gradskog kazališta Pula i GradaVodnjana.
Međunarodni filmski festival fantastike u Braziliji se održao od 25. do 28. siječnja, a u svom  prvom izdanju ugostio je 30 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz petnaestak zemalja koji se bave nadrealnim, nadnaravnim, futurističkim i distopijskim temama.

Foto: Facebook/O Anjo Exterminador Festival Internacional de Cinema Fantástico de Brasília

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI