Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
IZDVOJENO
Preminuo ugledni novinar, pisac i redatelj Predag Lucić

Preminuo ugledni novinar, pisac i redatelj Predag Lucić

Nakon teške bolesti u Splitu je preminuo Predrag Lucić, ugledni novinar, pisac i redatelj te suosnivač Feral Tribunea.

Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, kazališnu i radio režiju studirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Od 1985. godine počeo je suradnju s Feralom, koji je u to vrijeme bio još samo satirični podlistak Nedjeljne Dalmacije. S Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral Tribune i pokreće ga kao samostalnu novinu, kojoj je u prvim brojevima bio glavni i odgovorni urednik. Feral Tribune proglašen je najboljim satiričnim listom na svijetu, a dobio je više inozemnih nagrada nego kompletno hrvatsko novinarstvo u svojoj povijesti.
Nakon gašenja Feral Tribunea, Lucić je 2008. godine prešao u Novi list za koji je pisao dnevnu kolumnu “Trafika Predraga Lucića”.
Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra PEN-a. Objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku” 2003., knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone” 2007., čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” 2009., “Bezgaća povijesne zbiljnosti” 2010. godine i ”Gusle u magli” 2013. godine. Od 2007. godine s Borisom Dežulovićem je nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”.
Na prošlogodišnjem Splitskom ljetu praizvedena je njegova drama “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad” koja je osvojila nagradu “Judita”.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI