Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
FILM
Premijera filma “Gazda: Početak”: Ovo nije priča o Miroslavu Kutli

Premijera filma “Gazda:
Početak”:
Ovo nije priča o Miroslavu Kutli

Nakon godinu dana istraživanja ekipa serijala Gazda napravila je novi projekt odnosno novi dokumentarni film “Gazda: Početak” koji će premijerno biti prikazan 16. siječnja, u 19 sati, u zagrebačkom kinu Europa.

Redatelj filma je Dario Juričan, istraživačku ekipu su predvodili Zvonimir Tivon i Mašenjka Bačić, koja uz Sašu Paparellu supotpisuje knjigu koja će također biti predstavljena na premijeri filma.
Gazda: Početak je film o tranziciji, privatizaciji, o ekipi koja je marljivo “radila” u devedesetima da bi danas i oni i mi živjeli u blagostanju i sreći. Priča je to o Agrokoru prije Agrokora. Odnosno bavi se početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom vodeće stranke u devedesetima: Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te razlozima i posljedicama kriminala u tranziciji i pretvorbi.
Narativnu okosnicu filma, kako je kazao redatelj Dario Juričan u intervjuu za Tris, čini priča o Miroslavu Kutli. No kao što prvi film “Gazda” nije bio o Ivici Todoriću tako ni ovaj nije o Kutli:
-Oboje su priče o sistemu, sistemskoj korupciji, bogovima i u oba su pojedinci narativne kičme.
Za potrebe filma pročitano je deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano stotinjak sugovornika širom Hrvatske:
-Na filmu smo radili godinu dana u jednom većem timu nego na prvom filmu. Prvi dio istraživanja smo sami pokrili, na kraju je s 90 tisuća kuna uskočio HAVC i oko 55 tisuća kuna smo sakupili donacijama, crowdfundingom. Nismo uspjeli pokriti cijeli film, ali računamo da će nas kino i televizija izvuči. Dokumente smo sakupljali potucajući se po arhivama i sudovima, računam da smo pročitali 10 000 stranica sudskih spisa. Baza koju smo sačinili je ogromna – 550 stranica. Zanimljivo je to, i nakon 25 godina od Kutlina djelovanja nailazili bi na zidove šutnje, kazao je Juričan za Tris.
Film je sufinacirao i Blank_filmski inkubator, a producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.
Ograničeni broj karata za zagrebačku premijeru možete pronaći na ovoj POVEZNICI.
Nakon Zagreba slijede projekcije:
18.1. Samobor
20.1. Split, Zlatna vrata
25.1. Sv. Ivan Zelina
26.1. i 28.1. Velika Gorica

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI