Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA
Opet bi hidroelektrane na Krčiću: Javna rasprava 30. siječnja u Kninu

Opet bi hidroelektrane na Krčiću:
Javna rasprava 30. siječnja u Kninu

Unatoč žestokom otporu javnosti, čvrstim protuargumentima stručnjaka iz područja energetike, hidrogeologije i zaštite okoliša, i dalje postoji namjera gradnje hidroelektrana na rijeci Krčić kod Knina. Na internetskim stranicama Grada Knina objavljen je obavijest o održavanju javne rasprave o namjeri dviju tvrtki za gradnju hidroelektrana koja će se održati u Gradskoj vijećnici Grada Knina u utorak, 30. siječnja 2018. godine u 11, pa u 12 sati. Prva će se odnositi na projekt poduzeća Hydro Green j.d.o.o. iz Osijeka, a druga na onaj tvrtke Hydro Krčić d.o.o. iz Polače kod Knina. O projektu osječkog poduzeća smo pisali još u svibnju 2015. godine, što možete pronaći na ovoj poveznici. 

– Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je od dva poduzetnika zaprimilo Zahtjeve za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš za izgradnju dviju malih hidroelektrana, Krčić 4 i Krčić Polača. Prema pozitivnoj zakonskoj regulativi te prema zaprimljenim Elaboratima zaštite okoliša, za navedene zahvate traži se mišljenje Grada Knina o tome može li se očekivati značajan negativan utjecaj na okoliš u provedbi ovih projekata. Na temelju prikupljenih mišljenja Grada Knina i drugih nadležnih tijela, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će donijeti rješenje koje će propisivati je li potrebno provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš za ova dva potencijalna projekta. Zbog velikog interesa javnosti, Grad Knin organizira javnu raspravu u kojoj se građani imaju priliku izjasniti o potencijalnim projektima, izraziti svoje slaganje ili neslaganje te tražiti da im se pojasne pojedini elementi projekata – vele u Gradu Kninu.

Svoja mišljenja, stavovi i upiti za svaki od projekata građani  mogu poslati na e-mail rasprava@knin.hr ili izravno iznijeti na otvorenoj javnoj raspravi koja će se održati u Gradskoj vijećnici Grada Knina u utorak, 30. siječnja 2018. godine u 11:00 sati za projekt mHE Krčić Polača, te u 12:00 sati za projekt mHE Krčić 4.

Detalje o svakom od predloženih projekata možete pročitati u priloženim elaboratima:

Kao i prethodnih godina, reagirala je i kninska agilna građanska udruga Eko Krka Knin.

– Udruga Krka sa kolegama iz Zelenog foruma piše primjedbe koje ćemo svakako poslati. Obavezno ćemo zahtjevati na procjeni utjecaja na okoliš. Pišemo i zahtjev Županiji da se MHE izbace iz prostornog plana (kao i južna obilaznica). Dirnuli su Krčić već jednom, za ništa, unakažen, je, umjesto da se bavimo pitanjima da ga vratimo u prvobitno stanje, mi se moramo boriti s novim… Pozivamo građane da dođu u što većem broju – pozivaju građane iz udruge.

Veliki buk ili Topoljski buk na Krčiću

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI