Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Sarajevo (foto Sarajevo forever)

Nebuloza dana:
Sarajevske vlasti žele naplatiti korištenje imena Sarajeva na Facebooku

Sarajevo (foto Sarajevo forever)

Nebuloza dana stiže iz susjedne Bosne i Hercegovine. Ali nema veze s posjetom hrvatske predsjednice BiH, već s gradskom upravom Sarajeva i društvenom mrežom Facebook. Ista se užarila od komentara ljutitih Sarajlija kada je administrator FB stranice Sarajevo forever (Sarajevo zauvijek), a koja uglavnom objavljuje arhivske fotografije Saralija i sarajevskih ulica, trgova, trgova i  znamenitosti iz prošlih vremena, objavio kako mu gradska uprava namjerava naplatiti korištenje imena grada Sarajeva u nazivu FB stranice (!?). Priložio je i poziv na sastanak od gradskih vlasti, a koje su dobili i neki drugi administratori koji u nazivu svojih stranica imaju ‘Sarajevo’. Više je to prijeteća poruka, jer prijete kontaktiranjem ‘Facebok teama’ ako im se ne jave u roku od sedam dana.

– Dragi članovi i simpatizeri FB zajednice “Sarajevo forever”, moram vas obavijestiti da sam,kao administrator, prisiljen da ugasim ovu FB stranicu. O čemu se radi? Dobio sam od Gradske Uprave grada Sarajeva prijeteće pismo u kojem me upozoravaju da im moram platiti izvjesnu sumu novca zbog upotrebe imena Sarajevo u nazivu moje FB stranice. Ukoliko im ne budem plaćao oni će pokrenuti svoje FB timove i pravosuđe kako bi ugasili moj FB profil. I sve ostale FB stranice, koje promovišu grad,a koje u svom nazivu imaju imenicu Sarajevo dobile su identična prijeteća pisma – veli administrator Sarajevo forevera u svojoj objavi.

Da je Kemal živ, platio bi i on

Kako nadalje kaže, radoznalost ga je odvela u Gradsku upravu grada Sarajeva, gdje ga je ‘dočekala grupica ljubaznih podobnih “novinara”, koji su svoja preteška novinarska pera zamijenili udobnim foteljama.’ U svojim kasnijim objavama na FB-u administrator imenuje dvoje dužnosnika koji su ga dočekali u gradskoj upravi. 

Preslik poruke od sarajevske uprave

– Ljubazno su mi objasnili da ja ne mogu tek tako upotrebljavati ime “njihovog” grada, nego da moram platiti. Moram platiti gradu kojeg već godinama, besplatno, s ljubavi, promovišem na svim kontinentima ove male planete. Moram platiti gradu čiju istoriju, objavljujući stare fotografije, pričam svim ljubiteljima Sarajeva, moram platiti zato što govorim o sarajevskim bogomoljama, izletištima, prozorima i fasadama, spominjem olimpijadu, atentat, agresiju na Sarajevo, sarajevske česme i ulice, Miljacku i Ilidžu – čudi se administrator. 


Sa druge strane, upozorava on, ‘ako odete na internetsku stranicu Gradske Uprave grada Sarajeva u rubrici “Znamenitosti grada” nećete naći niti jednu fotografiju ili riječ, u rubrici “Teritorija grada” ništa nećete naći, jer desetljećima nisu bili u stanju definisati šta pripada ovom gradu.’

– Rubrika “Stanovništvo” – prazna. Kako da pričaju o stanovništvu kada svaki dan iz “njihovog” grada odlazi na desetine mladih ljudi kojima ponos ne dozvoljava da sagnu glavu i budu podobni stanovnici Sarajeva. Kada sam ljubaznim “novinarima” skrenuo pažnju da se plaćanje upotrebe zaštićenog imena Sarajevo odnosi na pravna lica, pozivajući se na “Službeni list” br.5 iz 2006.godine, dobio sam odgovor da i fizička lica moraju platiti. Upitavši ih, moram li platiti ako mom djetetu dam ime Sarajevo, dobio sam potvrdan odgovor. Upitavši ih, ako knjigu koju napišem nazovem “Sarajevo” moram li platiti, odgovor je bio isti. Sreća da ova postava nije vladala gradom kad je naš Kemo Monteno pjevao “Sarajevo ljubavi moja” – veli on.

Sarajevo (foto Sarajevo forever)

Što će učiniti: hoće li ugaiti stranicu ili ne, još ne zna. 

Grad zabranjenog imena

– Zato, dragi moji, imam dvojbu.Ili da platim reketašu,sarajevskom šeher ćehaji,ili da ugasim ovu stranicu.Besplatnom promocijom grada,čijeg se imena bojim spomenuti,nisam ništa zaradio pa nemam čime ni platiti. Zahvaljujem se svima koji su pratili i kritikovali ovu stranicu. Međutim,dok,u afektu, pišem ovu obavijest, pade mi na pamet ideja da u inat sarajevskom šeher ćehaji i njegovim poslušnicima,a za ljubav onih koji vole Sarajevo preuzmem i dalje posao koji bi trebali obavljati Skakini “novinari” i nastavim objavljivati fotografije Sarajeva pod novim nazivom “GRAD ZABRANJENOG IMENA” – zaključuje on. 

Ista sudbina bi mogla dočekati i brojne druge stranice koje sadrže riječ Sarajevo. Ima ih veliki broj, a evo pomoći ćemo gradskim vlastima da se puno ne muče, jer na ovoj poveznici mogu naći sve stranice na Facebooku u kojima se spominje Sarajevo. Bit će para za službene večere i automobile. Evo nekih od tih stranica:

Svrakino Sarajevo,  Polovne Stvari Sarajevo (Kozmetika Sarajevo), Primark Dada Sarajevo, Apartman Sarajevo,  Radio Sarajevo, Destination Sarajevo, Sarajevo Grad, Gramofon Sarajevo, NGO Marathon Sarajevo, Communis Sarajevo, Barbosa Sarajevo,  Visit Sarajevo, Kreativne torte Sarajevo itd.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je za portal Klix.ba kako je Pravobranilaštvo Grada dužno u sklopu svojih nadležnosti raditi na zaštiti pravnih i imovinskih interesa Grada i građana.

Gradonačelnik Skaka (foto Facebook Grad Sarajevo)

Pozvao se na Uputstvo o primjeni odredaba odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastava Grada Sarajeva koje je on donio 26.9. prošle godine, a u skladu sa članom 69. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH i članom 76. stav 1. Statuta Grada Sarajeva. Evo isječka iz tog pravilnika:

Članak 7.
Uporaba imena Grada Sarajeva može se odobriti pravnim osobama radi unošenja u tvrtku, odnosno naziv pravne osobe i u naziv proizvoda, ako njihova djelatnost ne narušava ugled Grada Sarajeva i doprinosi njegovoj afirmaciji.
Pod imenom Grada Sarajeva, iz stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se riječ Sarajevo u svim padežima i svim izvedenim oblicima, kao i sve skraćenice riječi Sarajevo.
Uvjeti za odobravanje uporabe imena Grada Sarajeva procjenjuju se u svakom konkretnom slučaju, na temelju dokumenata koji se odnose na rad i djelatnost pravne osobe.

– S tim u vezi, Pravobranilaštvo i službe Grada Sarajeva su poduzele niz aktivnosti te ostvarili brojne kontakte. Između ostalih, kontaktirani su i administratori jednog broja internet stranica koje u sklopu imena koriste ime Sarajevo, s ciljem njihovog informiranja sa pravnom regulativom, propisima i procedurama, a ne bilo kakvog gašenja internet stranica ili profila na društvenim mrežama. Ovim putem zahvaljujemo brojnim kompanijama, pravnim i fizičkim licima koji su pokazali razumijevanje i spremnost na saradnju u ovom procesu. Zaštita interesa Grada Sarajeva i građana će nam uvijek biti na prvom mjestu –  rekao je Skaka za Klix.ba.

Tko zna, možda se Bandićev tim već znoji jer se toga nisu sjetili prije Sarajlija.
Što reći, kao i u nas, tako i u susjednom vilajetu apsurda i bezumlja ima na lopate.
A možda i nama naplate jer smo u naslovu dva puta spomenuli Sarajevo. 

Sarajevo (foto Sarajevo forever)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI