Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
EKOLOGIJA / PRIOPĆENJE
Ilustracija: Lički medvjed odselio (foto Facebook)

Napiši klimatski fiktivnu poeziju i prozu pa osvoji 2000 kuna

Ilustracija: Lički medvjed odselio (foto Facebook)

Zelena akcija, u suradnji s Kulturtregerom (Klubom Booksa), raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije, koje će biti objavljene u sklopu drugog izdanja knjige “Homo climaticum”. Traže se kratka proza i poezija s temama klime i klimatskih promjena, a rok za prijave je 14.1.2018. Najboljih pet radova bit će nagrađeno i popratnom ilustracijom, a najbolji rad i novčanom nagradom od 2000 kn.

Prošle godine su u sklopu natječaja “Klimatska fikcija” građani i građanke pozvani da kroz formu pjesme ili kratke priče podijele svoje vizije budućnosti oblikovane klimatskim promjenama, što je bio svojevrstan presedan u tematici hrvatskih književnih natječaja. Pristiglo je preko 100 radova, a rezultat je bila prva zbirka domaće klimatske fikcije: Homo climaticum“, koja se trenutno i prevodi na engleski. Ova knjiga, koju su zajedno izdali Zelena akcija i Kulturtreger u sklopu projekta Zelene akcije “School of Sustainability”, dala je 20-tak autora i autorica priliku da podijele svoje viđenje utjecaja klime na ljudsko društvo i na naš planet, a mnogima je to bio prvi objavljeni rad u nekoj knjizi. Zbog toga je cilj “Homo climaticuma” potaknuti autore i autorice da se u svojim djelima više bave klimom, kako bi se i kroz književni medij javnost moglo informirati i poticati na razmišljanje o vjerojatno najvećem civilizacijskom problemu s kojim se susrećemo.

Ove godine smo svjedočili činjenici da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već da su i nama na vratima. Idealan primjer je Zadar koji je u svega nekoliko ljetnih tjedana srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 h, dok je Zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini klasičan su primjer klimatskih promjena te ih možemo očekivati i u budućnosti.

Kako vidimo, tema ovog natječaja ne gubi na važnosti i bitno je nastaviti književnim formama širiti svijest o ovom gorućem globalnom problemu. Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu – kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? To je pitanje za autore i autorice!

Više o uvjetima natječaja i prijavama možete naći na stranici Zelene akcije: http://zelena-akcija.hr/hr/projekti/aktualni_projekti/school_of_sustainability/otvoren_knjizevni_natjecaj_za_klimatsku_fikciju_homo_climaticum_2018.

Klimatska nevolja je zadesila polarnog medu, a onda će i ostale (foto Facebook)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI