Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Milan Kujundžić. Ministar. Zdravstva. Foto:TRIS/J.Krnić

Kad ministar piše ministru/ Zastupnik Grmoja pozvao ministra Kujundžića na ostavku!

Milan Kujundžić. Ministar. Zdravstva. Foto:TRIS/J.Krnić

Skandal koji je svojim neumjesnim pismom ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, izazvao sve nespretniji ministar zdravstva Milan Kujundžić, kako bi utjecao na ishod tužbi liječnika i ostalih zdravstvenih radnika zbog neisplaćenih prekovremenih sati, mnogi drže nečuvenim pritiskom izvršne vlasti na sudbenu. Afera koju je otkrio Telegram, danas je rezultirala i priopćenjem Ministarstva zdravstva. S ciljem i svrhom obrane njihova šefa, koji, tvrde, nije imao na umu pritisak na sudove, nego je samo želio upozoriti na neodrživost neujednačene sudske prakse. Hm…

Priopćenje Ministarstva zdravstva donosimo u cijelosti:

Nema pritiska, samo ujednačavanje sudske prakse

“Slijedom napisa koji su se pojavili u medijima o navodnom pokušaju utjecaja na sudsku vlast od strane ministra zdravstva, a vezano uz pitanje isplate razlike plaće za prekovremeni rad radnika u zdravstvu, Ministarstvo zdravstva daje slijedeće priopćenje.

Vrlo ozbiljan problem provedbe kolektivnog ugovora oko isplate prekovremenih sati u sustavu zdravstva traje od 2013. godine.

Imajući u vidu težinu financijskog problema za sustav zdravstva, Ministarstvo zdravstva je u više navrata održalo sastanke te obavilo niz razgovora s predstavnicima Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva pravosuđa, FINA-e, sindikatima te upravama bolnica.

Tijekom konzultacija zaključeno je kako interpretacija financijskih obveza koje proizlaze iz kolektivnog ugovora zahtijeva dodatno tumačenje te da je potrebno uputiti dopis Ministarstvu pravosuđa kojim će se zatražiti mišljenje o ovoj složenoj problematici.

Dopisom kojim se traži navedeno mišljenje, Ministarstvo zdravstva skrenulo je i pozornost Ministarstvu pravosuđa na neujednačenost sudske prakse u pojedinačnim slučajevima.

Imajući u vidu činjenicu kako tijela državne uprave, pa tako i Ministarstvo pravosuđa, prate stanje u okviru svog djelokruga, naglašavanje o činjenici neujednačene sudske prakse nije imalo za cilj miješanje izvršne vlasti u sudbenu vlast.

Slijedom navedenog, dopis Ministarstva zdravstva se nikako ne može i ne smije tumačiti kao pritisak na pravosuđe, odnosno miješanje izvršne u sudbenu vlast”, stoji u priopćenju.

“Plati, pa se rugaj!”

Hrvatska liječnička komora ( HLK ) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL ) pozvali su ministra da podmiri dugove prema liječnicima i time zaustavi sudske postupke, umjesto što poseže za političkim pritiskom. Ministrov dopis kolegi Bošnjakoviću ocjenjuje se iz liječničke komore kao grubo kršenje ustavnih odredbi kojima je zajamčena trodioba vlasti i neovisno pravosuđe. Za HLK je Kujundžićev postupak apsolutno neprihvatljiv i neodgovoran, te smatraju kako bi bilo uputnije da se ministar ispričao zdravstvenim radnicima koji su neisplatom dodatka za prekovremeni rad oštećeni i da se potrudio osigurati novac za namirenje dugova zdravstvenim djelatnicima. Ovako, već dosad je tridesetak tužbi pravomoćno riješeno u korist liječnika, pa nema razloga ne očekivati da će i ostali koji su podnijeli tužbe, jednako proći, a što će državni proračun stajati, procjenjuju u HUBOL-u, milijardu kuna. Samo je osječki KBC sudsko sporenje s liječnicima dosad stajalo blizu milijun kuna, a nema sumnje da su poticajan primjer i kolegama u drugim bolnicama da slijede njihov primjer i podnesu tužbe radi pogrešnog obračuna plaća.

Predsjednica HUBOL-a Ada Barić u izjavi za Hinu izražava žaljenje što se nije išlo u nagodbu s liječnicima nego se tjerao mak na konac i dopustilo da zdravstveni radnici podnošenjem pojedinačnih tužbi istjeruju pravdu. Inače, odštetni zahtjevi se kreću od 30 do sto tisuća kuna bruto po godini ( počev od 2013.).

Grmoja zagrmio: Napustite Vladu!

Hrvatska se sve ozbiljnije suočava s problemom deficita liječnika, a unatoč tome i s ovima koji su zasad još kod kuće, vodi nepotrebne sudske sporove. Prema podacima HUBOL-a od ulaska u EU u srpnju 2013. Hrvatsku je napustilo čak 600 liječnika, a još 1700 ih je podnijelo zahtjeve za odlazak na rad u inozemstvo. Sve to se itekako odražava na kvalitetu zdravstvene usluge i dužinu čekanja na pretrage, a situacija je posebno teška u manjim bolnicama.

Slučaj spornog Kujundžićevog dopisivanja s kolegom Bošnjakovićem, kojeg je razotkrio Telegram, potaknuo je i Mostovog zastupnika Nikolu Grmoju da pozove ministra zdravstva na ostavku, te da se pritom ispriča zbog svog skandaloznog postupka svim sucima i doktorima. Neprihvatljivo je, smatra Grmoja, da ministar Kujundžić govori sudovima kako trebaju suditi da bi se izbjegla neujednačena sudska praksa i oprečne presude županijskih sudova u tužbama liječnika zbog neplaćenog prekovremenog rada. Neprihvatljivo je i da ministar zdravstva traži od ministra pravosuđa sastanak radi zajedničkog iznalaženja rješenja koje će biti u skladu s aktualnom politikom Ministarstva zdravstva, odnosno ministra Kujundžića koji se u svom dosadašnjem radu nije nimalo proslavio. Zbog toga zastupnik Grmoja izravno poziva premijera Andreja Plenkovića da se očituje o (ne)prihvatljivosti utjecaja izvršne vlasti na sudbenu. A što se tiče sastanka kojeg je Kujundžić zakazao ministru Bošnjakoviću, Grmoja želi znati je li do tog susreta došlo i kakav je njegov epilog.
– Mi smo moderna i demokratska zemlja, slobodna od režimskih politika koje su nas stoljećima uništavale. Vaš pokušaj utjecaja na sudbenu vlast ostavština je takvih sustava. Napustite Vladu i ispričajte se svim sucima i doktorima, jer ono što se događa u sudskim predmetima nije Vaš opis posla- „objasnio“ je dobrohotno Grmoja ministru Kujundžiću.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI