Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KULTURA
Izložba “Sutura”: Povezivanje i simboličko zacjeljivanje traume nasilja društava

Izložba “Sutura”:
Povezivanje i simboličko zacjeljivanje traume nasilja društava

Kultura promjene Studentskoga centra u 2018. godini nastavlja svoj likovni program otvorenjem izložbe Sutura istaknute meksičke umjetnice Terese Margolles jedne je od najzanimljivijih meksičkih umjetnica svjetske reputacije.

Radovi Terese Margolles su međunarodno priznati te izlagani u svim važnijim institucijama i na manifestacijama poput Venecijanskog bijenala, Manifeste, Guggenheima, MUAC-a,… itd. Dva njena rada Flag I i 37 cuerpos, dio su kolekcije britanskoga muzeja Tate Modern.
Izložba u Francuskom paviljonu, koja će biti otvorena 18. siječnja, bit će njeno prvo samostalno izlaganje u Istočnoj Europi.
Na izložbi Sutura autorica će ispuniti Francuski paviljon balončićima u varijaciji instalacije Zrak, svoga najpoznatijega djela te će predstaviti dvije nove produkcije nastale u korelaciji s lokalnom scenom. Jedna od njih nastala je u suradnji s članovima zagrebačke LGBT zajednice koji su ujedinili platna koja su skupila ostatke brutalnosti nedavnih ubojstava triju transrodnih prostitutki u Ciudad Juarezu, inače protagonistkinja autoričinih ranijih radova.
Rad se sastoji od 6 platna koja su predstavnici hrvatske LGBT zajednice ujedinili. Prišili su ih zajedno u jedno veliko platno pomoću šavova i tako isprepleli i svoje životne priče sa zločinima.  Ta akcija žalovanja, u kojoj oni posuđuju svoje vrijeme i tijela kako bi se odrekli zločina u kontekstu ekstremnog nasilja u Meksiku, istovremeno otvara emocionalan registar koji će manifestirati politički i ideološki okvir okoliša, u kojemu njihova tijela postaju podložna nasilnim djelovanjima. Naziv izložbe koji proizlazi iz riječi: sutura (šav kojim kirurg spaja razdvojene dijelove tkiva i organa iglama) sugerira povezivanje i simboličko zacjeljivanje traume nasilja društava.

Štoviše, trava raste

U svom drugom radu Štoviše, trava raste, fotografskom diptihu i videu koji je nastao u rujnu 2017., umjetnica dokumentira akciju uklanjanja bilja koje je prekrivalo stare tračnice vlaka u dvorištu Studentskog centra. Tim činom Margolles vraća u prvobitno stanje rijetko spominjanu epizodu povijesti SC-a iz vremena Drugog svjetskog rata.
Margolles stvara snažna umjetnička djela koja problematiziraju socijalne i ekonomske norme društva, koje smrt – nasilnu, onu drugih i drugačijih  – prihvaća kao normalnost. Njezin izričaj prvenstveno je hrabar, ona propituje, ali i krši društvene i umjetničke konvencije. Kroz svoj dugogodišnji rad razvila je jedinstven umjetnički jezik kako bi kroz suptilne geste dala glas nasilno ušutkanim žrtvama.
Kustosice izložbe su Karla Pudar i Alejandra Labastida u suradnji s Martom Kiš, kustosicom Francuskog paviljona. Izložba će biti otvorena do 24. veljače, radnim danom od 16-20 sati i subotom od 10-14 sati.

Instalacija Zrak

 

  

Tags: ,

VEZANE VIJESTI