Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Ilustracija

Europa plaća ‘besplatnu’ marendu:
Obrok za 262 najpotrebitija šibenska učenika

Ilustracija

Grad Šibenik javlja kako je ‘osigurao besplatne obroke za 262 učenika osnovnih škola’. U stvari, te besplatne obroke plaća Europa, odnosno novac za učeničke marende dolazi iz EU blagajne posredstvom Fonda europske pomoći za najpotrebitije u okviru „Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020. Još preciznije rečeno, u plaćanju spomenutih marendi sudjeluju i građani Republike Hrvatske, koji također iz svojih džepova pune EU blagajnu.

-Grad Šibenik je osigurao besplatne obroke za 262 učenika osnovnih škola u vrijednosti od 225.064,79 kuna. Uspješnim povlačenjem ovih sredstava djeci čije su obitelji slabijeg imovinskog stanja omogućen je obrok u školama. Podjela besplatnih obroka krenula je u listopadu 2017. godine i trajat će do kraja nastavne godine –  rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Besplatne obroke će primati svi učenici koji su odgovarali zadanim kriterijima, a prijavili su se za sudjelovanje u projektu do 01. listopada 2017. U prethodnoj školskoj godini 2016./2017. projekt podjele besplatnih obroka u osam šibenskih osnovnih škola financiran je iz Zaklade „Hrvatska za djecu“ u iznosu od 122.000,00 kn. Tada je pravo na besplatne obroke ostvarilo 150 učenika, 112 učenika manje nego u aktualnoj školskoj godini, kažu u Gradu Šibeniku.

Dakle, iz EU-e će se ove godine uspješno dnevno povlačiti 112 sendviča više nego lani. Znači li znatno povećanje broja besplatnih obroka i naglo povećanja broja potrebite djece, odnosno više siromašnih obitelji?

U Gradu Šibeniku pojašnjavaju kako ove školske godine u projektu sudjeluje devet šibenskih osnovnih škola, te kako su ‘kriteriji pojednostavnjeni, što je razlog povećanja broja korisnika besplatnih obroka u školama.’

Ilustracija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI