Neovisni novinarski portal
13.12.2018.

POLITIKA / PRIOPĆENJE
CMS: Odnos države prema Mirnoj reintegraciji je preslika odnosa države prema održivom miru i razvoju

CMS:
Odnos države prema Mirnoj reintegraciji je preslika odnosa države prema održivom miru i razvoju

Sutra se navršava 20 godina od završetka Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Mirnom reintegracijom Republika Hrvatska vratila je pod puni suverenitet svoj čitav teritorij, bez ispaljenog metka ili izgubljenog ljudskog života. 

Povodom 20 godina od Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Centra za mirovne studije u svom priopćenju izražava žaljenje što, kao ni prethodnih godina, taj ključan datum iz novije Hrvatske povijesti neće biti dostojno obilježen.
-To nam govori kako RH još uvijek radije komemorira mir i slavi rat. Naime, brojne vojne akcije redovno se obilježavaju pod visokim pokroviteljstvom državnih dužnosnika i za obilježavanje vojno-redarstvene akcije Oluja izdvajaju se proračunska sredstva i organiziraju vojne parade. Mirna reintegracija je i dalje na marginama interesa državne politike, ističu iz CMS-a.
Centar za mirovne studije već dugi niz godina zagovara da obilježavanje Mirne reintegracije postane centralni događaj sjećanja na rat, na što podsjećaju i u svom priopćenju koje prenosimo u nastavku:
Obilježavanje Mirne reintegracije je prilika za dugoročnu izgradnju mira u zemlji i regiji. Stavljanje naglaska samo na obilježavanje vojnih akcija, ne može biti jamstvo miru.
Pozdravljamo činjenicu da zadnjih nekoliko godina raste interes vladajućih struktura za proces Mirne reintegracije. Tako je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović 2016. godine bila pokroviteljica obilježavanja tog datuma u Vukovaru, a i ove godine će ga obilježiti, iako primarno kroz prijem za diplomatski kor. Pozitivno je što je i premijer Plenković izdvojio Mirnu reintegraciju kao mogući model izgradnje mira u drugim oružanim sukobima. Nažalost, na diplomatskoj razini to je izvedeno vrlo nespretno – slanjem službene delegacije RH u Ukrajinu – što je dovelo do negativne reakcije ruske stane. Taj diplomatski gaf nikako ne treba obeshrabriti druge u zagovaranju mirnog rješavanja sukoba u međunarodnim odnosima, pogotovo kroz projekte međunarodne razvojne suradnje koje primarno moraju provoditi organizacije civilnog društva, a ne državne delegacije.
Odnos države prema Mirnoj reintegraciji je preslika odnosa države prema održivom miru i razvoju. Još jednom sa žaljenjem podsjećamo kako je RH za 2018. godinu u proračunu najviše sredstva  za kapitalna ulaganja usmjerila u sektor obrane, umjesto u sektor obrazovanja ili zdravstva.  Reforma obrazovnog sustava je sužena na informatiku i informatizaciju – i dalje bez prilika mladim generacija da uče o nenasilju, za demokraciju i poštivanje različitosti. Odnos države prema izbjeglicama sve više odlazi u krivi smjer – o čemu svjedoče brojne povrede ljudskih prava izbjeglica i nasilno postupanje policije. Konačno, u ovom trenutku RH je u diplomatskom sukobu skoro sa svim svojim susjedima.
Gotovo 23 godine nakon završetka rata i 20 godina nakon povratka svih okupiranih teritorija, Hrvatska i dalje nije odlučno promijenila svoj smjer razvoja u politike koje su garancija održivom miru. Mitovi rata i dalje koče politike izgradnje mira. Sjećanja na rat i dalje su važnija nego sjećanja na mir. 
Centar za mirovne studije poziva sve političke stranke u RH da krenu u izgradnju konsenzusa oko Mirne reintegracije, prepoznaju važnost i vrijednost tog procesa i u narednom desetljeću, da se svi skupa malo „odmorimo“ od obilježavanja rata i krenemo obilježavati i graditi mir.  CMS ovim putem izražava zahvalu i poštovanje svima onima koji su aktivno sudjelovali u procesu Mirne reintegracije i predano radili na uspostavi mira – s jedne i s druge strane. Nadamo se kako će doći i taj trenutak da će Republika Hrvatska više slaviti mir nego rat te da će njihov rad biti također priznat.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI