Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
KOMENTARIĆ / LJUDI
Mirko Koren: 'Nisam znao' - foto HRT/Tris

Tako je govorio Koren, kum direktora ‘milijunaša’:
Organizirane skupine ekoaktivista opstruiraju hrvatsko gospodarstvo

Mirko Koren: 'Nisam znao' - foto HRT/Tris

Kada bi u nekim hrvatskim tiskanim ili internetskim novinama i dalje postojala rubrika poput nekadašnje ‘Greatest shit’ u Feral Tribuneu, u kojoj su se prenosile, uvjetno kazano, najzanimljivije izjave političara i javnih osoba, danas bi uredništvo imalo golemih problema. Aktualna hrvatska politička i ina scena svakodnevno nudi pozamašnu količinu materijala, pa ne bi bilo lako odabrati najbolje izjave, kao što satirički osvrti na domaću zbilju već neko vrijeme gube smisao. Ovakav intezitet besmislica i apsurda bi ugrozio i kreativne kapacitete družine Monty Python.

Pretpostavljamo kako bi u nekoj konkurenciji mogle biti i neke izjave aktualnog koprivničko-križevačkog župana Darka Korena. Jedna od njih je izrečena prilikom turneje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitrović po ‘njegovoj’ županiji.  Kako izvještavaju na stranici predsjednica.hr, župan Koren ‘požalio se na probleme koji često iskrsavaju prilikom investicija u energetiku’

– Postoje organizirane skupine koje uništavaju investicije u nastajanju, a posebno se to očituje prilikom investiranja u sektor energetike i gospodarenja otpadom. Takve skupine se kriju pod krinkom ekoaktivizma te sustavno i namjerno opstruiraju hrvatsko gospodarstvo  – ocijenio je župan Koren. 

Tako su pakosni dobro organizirani ekoaktivisti postali krivci za urušavanje hrvatskog gospodarstva, prema zaključku Korena. Vjerojatno su isti krivci i za istresanje ZG-otpada po poljima sjeverne Hrvatske, spaljivanju opasnog otpada u Drnišu, za prepuštanje trećine kopnene površine Hrvatske naftnim korporacijama, pokušaje pretvaranja Jadrana u naftnu bušotinu, gradnju termoelektrana nad strateškim izvorima pitke vode… Možda su odgovorni i što se Splićani guše u smradu Karepovca, Riječani nemaju pitku vodu u slavinama, što se Dubrovnku iznad glave želi izgraditi megalomansko apartmansko naselje višestruko veće od Grada, što tvorničari neometano zagađuju rijeku Krku... i tako dalje. Nabrajanje bi potrajalo.

Naivno slikarstvo i snažno gospodarstvo

Evo zato još jedne Korenove friške izjave.

– Koprivničko-križevačka županija jedna od manjih u Hrvatskoj, ali ima svoje posebnosti poput naivnog slikarstva i snažnog gospodarstva koje se, prije svega, identificira kroz “Podravku” – rekao je Koren, koji je župan već deset godina, a prije toga je zamjenik župana bio prethodnih šest godina.

Dvadesetak godina je Koren bio HSS-ovac, a sada je predsjednik političke nakupine – stranke Mreže nezavisnih lista.

-Društveno i politički angažiran, posebno u sportu – kako se predstavlja na svojoj Facebook stranici. .

Posebno je zanimljivo što je ekoaktiviste Koren optužio i za promišljeno uništavanje  ‘sektora gospodarenja otpadom’.

Mirko Koren: ‘Nisam znao’ – foto HRT/Tris

Naime, Darko Koren je ujedno i predsjednik Skupštine tvrtke „Piškornica“ d.o.o. regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske

A dio te tvrtke je i tvrtka kćer Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o.,  čiji je donedavni direktor Mladen Jozinović naglo postao poznat široj javnosti jer je sam sebi isplatio bonus plaću od ni manje ni više nego – milijun kuna.

‘Nije znao’

Kako javljaju mediji, Darko Koren je ponavljao da, iako je predsjednik Skupštine tvrtke kojoj spomenuti Jozinović odgovara, nije znao sa tu isplatu bonusa.

Pojasnio je i kako je ‘s Jozinovićem u prijateljskom i kumskom odnosu’, te naglasio ‘kako ne inzistira na njegovoj smjeni, ali da ga ne namjerava ni štititi.’

– Moja odgovornost snosi 22,5 posto, odnosno onoliko koliki je suvlasnički udio ove županije u tvrtki Piškornica – izračunao je u svojoj sljedećoj izjavi, kako javlja HINA.

Inače, udruge građana predvođene opakim ekoaktivistima su upozorile kako su ove godine u podzemnim vodama nadomak odlagališta izmjerene tisuću puta veće koncentracije arsena, nego što je to bio slučaj prilikom mjerenja 2014. godine, kada spomenuti direktor i Korenov kum Jozinović još nije stupio na prostor Piškornice.

Zlokobni ekoaktivistički korpus je vjerojatno kriv i za egzodus hrvatskih obitelji iz Hrvatske, pa čak i z najbogatijih dijelova lijepe naše.

Naime, predsjednica Grabar-Kitarović u govoru je spomenula kako i Koprivničko-križevačka županija bilježi negativne demografske pokazatelje.

Mjesečnih 28719,87 kuna bruto

– Lani je, prema službenoj statistici, iz nje iselilo gotovo 900 ljudi. Riječ je uglavnom o mladim obiteljima –  istaknula je Kolinda G.K..

Vrlo je vjerojatno kako župan Darko Koren neće biti među onima koji s koprivničkog autobusnog kolodvora sa suzama odlaze u Dortmund ili pak put Dublina. 

Zasad za takvo što vjerojatno nema potrebe.

Naime, prema njegovoj imovinskoj kartici objavljenoj na stranici www.sukobinteresa.hr, u rubrici: Primanja na mjesečnoj razini od dužnosti za koju se podnosi izvješće o imovinskom stanju, stoji kako župan Koren ima mjesečna bruto primanja u iznosu od 28719,87 kuna. 

– Predsjednica je prilikom dolaska kazala kako je država tamo gdje su ljudi – ustvrdio je Koren jučer nakon sastanka s predsjednicom RH.

Darko Koren: ‘Nisam znao’ – foto HRT/Tris

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI