Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
KULTURA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Tvrđava sv. Nikole

Sv. Nikola turistički valoriziran:
Tvrđava za razgledavanje, uvala Minerska za popratne sadržaje

Tvrđava sv. Nikole

Pet mjeseci nakon što je šibenska tvrđava sv. Nikole uvrštena na Popis svjetske UNESCO baštine, predstavljen je projekt “Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante”. Dogodilo se to danas u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2,6 milijuna kuna sufinanciranom od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 80 posto, dok će ostatak, nešto više od pola milijuna kuna, biti sufinanciran iz proračuna Šibensko–kninske županije.
– Projekt je potpisan 5. listopada, a radi se o kompletnoj dokumentaciji kojom će se zatražiti sredstva za financiranje iz fondova EU. Ne radi se u toj projektnoj dokumentaciji samo o financiranju klasičnih radova sanacije i rekonstrukcije, već i o postavljanju osvjetljenja, unutarnjem uređenju, kao i o planu upravljanja koji je uvjetovao i UNESCO – naglasila je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, institucije koja je nositelj cijelog projekta.
– Cijeli koncept razvoja je da temeljno kulturno dobro ostane maksimalno sačuvano, dok će popratni sadržaji biti smješteni u uvali Minerska. Obnova zidova u opeci je problem koji je poznat već neko vrijeme. U suradnji s lokalnim konzervatorskim uredom aplicirali za sredstva Ministarstvac kulture, kako bi skenirali kompletan plašta od strane Hrvatskog konzervatorskog zavoda, koji će procijeniti oštećenja i predložiti vrstu radova. To će biti podloga za izradu glavnog projekta sanacije – rekla je Babačić Ajduk, istaknuvši da se još ne može procijeniti koliko će ukupno stajati obnova sv. Nikole.

Župan Goran Pauk i ravnateljica Anita Babačić Ajduk (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Šibensko-kninska županija partner je u ovom projektu, a župan Goran Pauk tvrdi da je ulazak tvrđave pod zaštitu UNESCO-a je fantastičan početak cijele priče. – Uz projekt obnove tvrđave sv. Nikole, u završnoj smo fazi ocjenjivanja projekta kojim bi uvali Minerska dali jedan poseban sadržaj, jer taj je prosto takoreći “dnevni boravak” tvrđave. Taj projekt je vrijedan oko dvadesetak milijuna kuna, kojim ćemo malo rasteretiti samu tvrđavu. Naime, sv. Nikola bi trebao biti objekt za posjećivanje, bez krupnih sadržaja na samoj tvrđavi – rekao je Pauk.
– Do početka iduće turističke sezone očekujem da ćemo izgraditi siguran ulazak na tvrđavu, zasad se može doći samo morskim putem. Trenutno tražimo rješenje da napravimo kopneni ulaz – naglasio je župan.
Tvrđava sv. Nikole, čija je gradnja počela 1540. godine radi obrane Šibenika od turskih napada s mora (iako se nekih napada baš i nije nagledala). na Popis svjetske baštine UNESCO-a upisana je 9. srpnja 2017. u sklopu nominacije “Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća”. Čitav pojas oko kanala sv. Ante, na čijem se ulazu tvrđava nalazi, uključen je u tzv. buffer zonu UNESCO-vih spomenika.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI