Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Južna strana Marjana - foto TRIS/G. Šimac

Splitski Marjan:
Tribina o ubrzanom sušenju i hitnom spašavanju

Južna strana Marjana - foto TRIS/G. Šimac

Kao što je poznato, splitsku park šumu Marjan izuzev beskrupuloznih političko-poduzetničkih štetnika koji njezino tkivo nagrizuju već desetljećima gradnjom neprimjerenih stambeno-poslovnih građevina, u posljednje vrijeme pogađaju i neki ‘prirodniji’ problemi: ubrzano sušenje. Upravo o tom drugom problemu udruge Sunce i Društvo Marjan priređuju tribinu kojoj je cilj pronaći rješenje kako bi se proces propadanja Marjana zaustavio, a šuma sačuvala. „Park šuma Marjan- stanje i budućnost šume”, nazvana je tribina koja će se održati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, Šetalište Ivana Meštrovića 18, Split 05.12.2017 (utorak) od 11:00 do 16:00 sati. 

Plakat o istraživanju javnog mnijenja izvor: Društvo Marjan

-Budući svjedočimo alarmantnoj situaciji ubrzanog sušenja marjanske šume namjera nam je da tribina bude i inicijalni skup dionika uključenih u upravljanje i gospodarenje Park šumom Marjan. Iskreno se nadamo da ćete se odazvati te na taj način doprinijeti zaštiti i unaprjeđenju upravljana ovim iznimno bitnim područjem za grad Split njegove građane i posjetitelje. Sudjelovanje na tribini potvrdili su predstavnici Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, Hrvatskih šuma, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te zainteresirani građani i udruge. S obzirom na važnost Park šume Marjan očekujemo i odaziv medija – kaže Gabrijela Medunić-Orlić, izvršna direktorica splitske Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, koja tribinu priređuje zajedno s Društvom Marjan.

Bit će prikazan i kratki film o Marjanu, a dr. Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu će predstaviti elaborat “Procjena stanja šuma u Park šumi Marjan u Splitu”.

– Najkraći opis stanja marjanske šume temeljen na  je da je stanje zabrinjavajuće. Cjeloviti Elaborat možete pročitati na ovom linku  – kažu u  Društvu Marjan.

Elaborat ima 11 tablica, 95 slika i 226 fotografija i vrvi zabrinjavajućim podacima koji svjedoče o nemaru, nebrizi, nekompetentnosti  i stihiji oko vrednovanja i upravljanja splitskim ‘plućima grada’.

Južna strana Marjana – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI