Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
DOMOVINSKI RAT / POLITIKA
Proslava 72. bojne Vojne policije: Mijenjaju ime magistrale, slave u Katoličkoj školi, a onda u diskoteku na domjenak

Proslava 72. bojne Vojne policije:
Mijenjaju ime magistrale, slave u Katoličkoj školi, a onda u diskoteku na domjenak

Od sutra će jedan dio državne ceste D8 koja uglavnom ide uzduž obale, te je uglavnom zovu Jadranska magistrala promjeniti ime. Radi se o dionici koja obilazi Šibenik, duljine oko 1,9 kilometara, a koju Šibenčani jednostavno zovu Srednja magistrala, a to joj je donedavno bio i službeni naziv: Ulica Srednja magistrala. Sve dok Udruga branitelja veterana Vojne policije lani u srpnju nije šibenskim gradskim vlastima kazala kako bi oni htjeli da se ta ulica zove: Ulica 72. bojne vojne policije. Gradsko vijeće Grada Šibenika je to i usvojilo (odluka).

Tako se sutra u 11.15 u Šibeniku skidaju znakovi s imenom Srednje magistrale, te se svečano otkrivaju prometni znakovi s novim imenom ulice koja se proteže od Rokića do Meteriza, što je dio programa obljetnice osnivanje te vojnopolicijske postrojbe koji se sutra događa u Šibeniku.

Kako se najavljuje, na proslavu  72. bojne Vojne policije koja osnovana je 13. prosinca 1991. godine u Splitu te je tijekom Domovinskog rata djelovala na području od Dubrovnika, Dalmatinske zagore do otoka Paga, dolaze i generali Ante Gotovina, Mirko Norac i Rahim Ademi, te izaslanici predsjednice RH, Vlade i Hrvatskog sabora te pripadnici te postrojbe.


Inače, prije nego li se promjeni ime ulice, u 9,15 sati polaganjem vijenaca na gradskom groblju Kvanj se polažu vijenci za 12 poginulih vojnih policajaca iz te postrojbe, a u 10 sati u katedrali sv. Jakova je na redu misa.

Zanimljivo je, ili bolje reći očekivano, je kako će vojnopolicijska svečana akademija biti upriličena u – Katoličkoj osnovnoj školi. To je posve u skladu s prevladavajućim trendom u Hrvatskoj, pri kojima se neke vojne i policijske svečanosti vrlo često odvijaju u nekim crkvenim dvoranama, te po katoličkim fakultetima i institutima (primjerice, predstavlanje knjige o specijalnoj policiji u Zagrebu).

Program se malo kasnije iz katoličke pučke škole seli u obližnju – diskoteku, odnosno noćni klub Inside. U tom noćnom klubu, u kojem vrlo često nastupaju i folk pjevačice i pjevači iz susjedne Srbije, bit će jela i pića, tj. domjenak.

Kroz tu je postrojbu vojne policije prošlo oko 2.500 pripadnika, a njeni časni pripadnici su zasigurno dali značajan doprinos u Domovinskom ratu i borbi protiv četnika i bivše JNA na jugu Hrvatske. No ipak je na njoj i sjena zbog toga jer su neki njezini pripadnici osumnjičeni za zlostavljanje ratnih zatvorenika u vojnim zatvorima u splitskoj Lori i šibenskim Kulinama.

– Za dom i slobodu hratskom narodu! – pozdrav je pripadnika 72. bojne.

U njihovom ratnom znaku su, kako se opisuje,  dva anđela koji drže hrvatski grb i mač.

To je, pojašnjava se, simbol odanosti Domovini i simbol spremnosti za boj.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI