Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
MEDIJI / UKRATKO
OESS zabrinut za sigurnost novinara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

OESS zabrinut za sigurnost novinara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Predstavnik za slobodu medija OESS-a Harlem Désir razgovarao je s ministricom vanjskih i europskih poslova RH Marijom Pejčinović Burić o prijetnjama novinarima, pri čemu je izrazio zabrinutost za sigurnost novinara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zbog praćenja nedavne presude Međunarodnog suda u Haagu.

Predstavnik za slobodu medija OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) Harlem Désir pozvao je vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da istraže mnoge prijetnje smrću upućene novinarima te da se pobrinu za njihovu sigurnost. Prijetnje su uslijedile nakon nedavnog donošenja presude za ratne zločine na UN-ovom Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.
-Oštro osuđujem sve prijetnje novinarima, pogotovo onima koje su usmjerene na to da ih ušutkaju. Vlasti imaju obavezu tim novinarima osigurati sigurne uvjete rada, a osobe koje prijete privesti pravdi, rekao je Désir.
Sudeći prema pisanju novinarskih udruga iz obje države i brojnim izvještajima, mnogi su novinari i medijske kuće dobile poruke prijetećeg sadržaja, od primjene sile do prijetnji smrću, ističu iz OESS-a.
Među onima koji su primili prijetnje u Hrvatskoj, istaknuli su novinare portala Index.hr, koji su izloženi brojnim ozbiljnim uvredama i prijetnjama smrću na društvenim mrežama. U Bosni i Hercegovini su novinari Sanel Kajan i Štefica Galić s Al Jazeere te portal tacno.net bili izloženi brojnim prijetnjama na društvenim mrežama, uključujući prijetnje smrću i silovanjima.
-Pozivam vlasti da osude napade na najvišoj razini i provedu brzu istragu u vezi svih prijetnji, rekao je Désir dodajući da novinari imaju pravo izvještavati i o teškim slučajevima.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI