Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
POLITIKA
Zagreb, 17.10.2017. - Spomenik narodnom heroju Ivi Loli Ribaru išaran plavom bojom, nepoznata osoba je obojala lice plavom bojom i napisala slovo U.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Milan Bandić tjera Ivu Lolu Ribara s ulice na zahtjev ‘Hasanesihbegovića’

Zagreb, 17.10.2017. - Spomenik narodnom heroju Ivi Loli Ribaru išaran plavom bojom, nepoznata osoba je obojala lice plavom bojom i napisala slovo U. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Bista Ive Lole Ribara, istaknutog antifašističkog dužnosnika i jednog od vođa hrvatskog pokreta otpora fašistima, nacistima, ustašama i četnicima, a koji je poginuo 27. studenoga 1943.  godine od nacista, bit će uklonjena sa zagrebačke ulice,  javljaju mediji, te bruje društvene mreže.  Ironično, dan nakon obljetnice pogibije I.L. Ribara zagrebački gradonačelnik je potpisao Zaključak o izmjeni Prijedloga zaključka – inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara kojem se spomenik miče iz Prilaza baruna Filipovića i vraća u muzej, jedva mjesec i pol nakon što je pompozno postavljen. Podsjetimo, polivalentni i vižljasti Bandić ga je postavio kao svojevrsnu kompenzaciju netom što je promjenio naziv bivšeg Trga maršala Tita.

Dakako, očigledno je Bandić popustio pritisku političke nakupine Neovisni za Hrvatsku najpoznatijiih po Zlatku Hasanbegoviću, povjesničaru i kratkoročnom ministru kulture u propaloj Karamarkovoj Vladi, te njegovoj pobočnici Bruni Esih. ‘Hasanesihbegovići’ su tako pokazali kako i dalje imaju značajan upliv na politička i svjetonazorska vrludanja Milana B.

“Gradonačelnik Grada Zagreba je 28. studenog 2017. u postupku davanja mišljenja razmotrio Prijedlog zaključka (inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara) Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku i donio Zaključak o davanju mišljenja, te isto dostavio Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Zadužuje se gradonačelnik Grada Zagreba da nakon proceduralnog preispitivanja prijedloga i odluka te dodatnog postupanja Povjerenstva za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja, podnese prijedlog zaključka o uklanjanju biste iz točke 1. ovog zaključka s pripadajućim postoljem, kojim će se zadužiti Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, da bistu nakon uklanjanja pohrani u Muzej Grada Zagreba, stoji u u tom Zaključku o protjerivanju spomenika s ulice.

Preslika ‘zaključka o zaključku’

Hrvatski živalj koji nije poklekao pred aktualnim krivotvoriteljima povijesti, profašističkim pomodarstvom i opskurnim nazadnjaštvom, te nije zaboravio značajnu ulogu hrvatskih antifašista u pobjedi nad globalnom fašističkom pošasti već se zgraža nad tom odlukom. Jednako tako se zgražao i nas činjenicom kako je spomenik Ribaru u više navrata u  kratko vrijeme prebojan, prešaran i iscrtan fašističkim simbolima, te kad  su pojedini ekstremisti po njemu urinirali za potrebe promocije na društvenim mrežama.

– Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto koje je. Ponovit ću –  najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar je jedan od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata. Da nije bilo Drugog svjetskog antifašističkog rata, mi Hrvatsku ne bi mogli imati danas. Hrvatski branitelji i prvi predsjednik Tuđman se ne bi imali na što pozvati, ni za ZAVNOH ni za Ustav iz 1974. godine, i to je notorna istina. Ivo Lola Ribar, francuski đak, antifašist, intelektualac, narodni heroj, jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita. Njegova smrt u Glamoču, na vratima pogođen granatom s leđa, neka povjesničari i oni koji čitaju Dedijerove memoare utvrde istinu – govorio je Bandić prilikom postavljanja spomenika.

Bilo bi zanimljivo čuti njegov govor prilikom eventualne svečanosti uklanjanja spomenika.

Arhiva: Spomenik narodnom heroju Ivi Loli Ribaru išaran plavom bojom, nepoznata osoba je obojala lice plavom bojom i napisala slovo U. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI