Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
JEDRA / Sport
Šibenska regata krstaša (Foto: Milan Balaban)

Mate Arapov slavio na Šibenskoj regati krstaša

Šibenska regata krstaša (Foto: Milan Balaban)

Ne događa se svake godine da na Šibenskoj regati krstaša, koja se već 18. godinu tradicionalno održava u povodu dana zaštitnika pomoraca sv. Nikole, vremenski uvjeti budu idealni i za jedriličare i za publiku na kopnu. Jučer se dogodilo baš to, petnaest čvorova bure, poluoblačno i ne prehladno.

Već je u petak navečer, kad su počele prijave posada, bilo jasno da se pesimistične prognoze o najviše 25 do 30 jedrilica na regati neće ostvariti. U subotu ih se na startu pojavilo 35. A i Šibenčani su se spustili do rive, ne baš u onolikom broju koliko ih je bilo lani kad je svanuo nevjerojatno topao i sunčan jesenji dan, ali sasvim pristojan broj koji je još jednom opravdao tezu Marina Paića, predsjednika JK Val, da je Šibenska regata jedina utrka jedrilica koja se može gledati s kopna.
A imali su gledatelji zašto i doći. Osim spektakularnog pogleda na regatu, dijelili su se bakalar i fritule, Sv. Nikola poklanjao je bombone, svirala je Šibenska narodna glazba, a djeca šibenskih dječjih vrtića imali su svoje performanse.

Pobjednička ekipa (Foto: Milan Balaban)

Prvi plov bio je gotov za manje od dva sata, a prva je u cilj stigla posada „Dubrovnika“. Oko 13 sati počela je kratkotrajna kiša, koja je u desetak minuta potpuno zaustavila vjetar, pa je drugi plov bio kudikamo zahtjevniji. U takvim uvjetima najbolje su se snašli jedriličari na „Fatamorgani“ iz splitskog JK Mornar, koje je predvodio iskusni olimpijac Mate Arapov. Oni su bili ukupni pobjednici Šibenske regate krstaša i nešto kasnije su, nakon pauze za grah s kobasicama, u šibenskoj Gradskoj vijećnici podigli pehar pobjednika.
Na svečanosti se i ove godine dijelilo priznanje „Valovi Šibenika“, kojim JK Val odaje poštovanje spasiteljima na moru. Priznanje je dobio Branko Rameša, kapetan Lučke ispostave Murter za dugogodišnje sudjelovanje u brojnim spašavanjima.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI