Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
LJUDI / POLITIKA
Milan Bandić i ex.Dario Juričan (HRT screenshot)

Intervju/Dario Juričan, autor dvaju filmova o “gazdi”:
Sljedeći film? “Gazda-Đuro”, to može biti sočna priča!

Milan Bandić i ex.Dario Juričan (HRT screenshot)

Dario Juričan, autor dokumentarnog filma o Ivici Todoriću, ili preciznije rečeno, o počecima hrvatske privatizacijske priče iz ranih 90-ih koja je ostavila duboke posljedice ne samo na domaćem gospodarstvu nego i  na ukupnoj društvenoj klimi, uskoro će se predstaviti javnosti svojim novim filmom „Gazda-Početak“, svojevrsnim nastavkom prvog. S tom razlikom što je drugi dio fokusiran na „životno djelo“ Miroslava Kutle, kao sinonima hrvatske privatizacije sponzorirane izravno politikom.

Juričanov prvijenac, koji je tada promoviran uz popratnu knjigu Saše Paparele, nailazio je na brojne probleme u distribuciji, pa je umjesto u kinima prikazivan u alternativnim prostorima, u sklopu tribina, kakvu je među prvima organizirala i udruga TRIS. Prije prikazivanja drugog filma Darija Juričana, evo novogodišnjeg intervjua s njim, toliko da budemo na vrijeme informirani što nam je novog spremio i što tek trebamo očekivati od ovog, besumnje snažno društveno angažiranog autora.

Nakon “Gazde”, priredili ste nam novu filmsku (stvarnu) priču o “gazdi” sa samog početka tajkunizacije Hrvatske. Priču o Miroslavu Kutli. Paradigmi hrvatske privatizacijske pljačke. Kad ćemo premijerno vidjeti film?

Premijera filma će biti 16.siječnja 2018., a onda kreće na turneju po cijelom svemiru.

Koliko dugo ste radili na novom filmu, tko ga je financirao, osim crowdfunding kampanje, tko su vam bili suradnici na filmu, kako ste došli do ključnih dokumenata?

Na filmu smo radili godinu dana u jednom većem timu nego na prvom filmu. Prvi dio istraživanja smo sami pokrili, na kraju je s 90 000 kuna uskočio HAVC i oko 55 000 kuna smo sakupili donacijama, crowdfundingom. Nismo uspjeli pokriti cijeli film, ali računamo da će nas kino i televizija izvuči. Dokumente smo sakupljali potucajući se po arhivama i sudovima, računam da smo pročitali 10 000 stranica sudskih spisa. Baza koju smo sačinili je ogromna – 550 stranica. Zanimljivo je to, i nakon 25 godina od Kutlina djelovanja nailazili bi na zidove šutnje.

Čeka li i ovaj film problem s distribucijom i prikazivanjem u kino dvoranama kao u slučaju “Gazde”?Jeste li imali i osobnih problema zbog prvog filma, osim što ste potrošili svu ušteđevinu?

Malo nam je ovaj put lakše s distribucijom, znamo kako to ide i znamo da moramo opet pješke i polako. Sa Cinestarom smo dugo pregovarali i pustiti će nas u nekoliko kina, ne daj bože sva. S prvim filmom nije bilo osobnih problema, a zašto i bi, kada su „svi sve znali“, a u filmu smo „malo toga novog otkrili.“

Todorić je nakon “Gazde” vrlo brzo pao. Može li se dogoditi da “padne” i Kutle, bar figurativno, u ruke hrvatskog pravosuđa kojem je sada, navodno nedostupan?

Kutle je zadužio ovu zemlju u oba smisla te riječi, pa stoga mislim da je siguran tamo gdje je. Ruke hrvatskog pravosuđa kliske su i spore.

Izjavili ste da s filmom o Kutli želite pokazati što će se dogoditi s Todorićem. Aludirate na dugotrajnost sudskog postupka kako bi se otupila svaka javna oštrica i svaki interes za njihovu sudbinu, a onda, kako sud odluči…? Ili biloški sat, eventualno?

Oboje. Sudskim procesima iscrpljuju se zapravo sve strane u postupku i namjerno se ne donose odluke. A presudne stvari u ovoj državi dešavaju se samo biološki – mislim tu i na Tita i na Tuđmana.

Ako je Kutle sa svojom Globus Grupom, i onih famoznih 156 firmi od kojih ni trećinu nije mogao nabrojiti, zapravo Agrokor prije Agrokora, i nije mu se dogodilo ništa, znači li to da će i Todorić, nakon puno buke, izaći iz ove afere jedva okrznut?

Hrvatsko pravosuđe – to je tortura za sve, ne može ostati neokrznut i da hoće. Sljedi mu 20 mučnih godina natezanja s pravosuđem.

Kutle je iskrsnuo niotkud i nastao ni iz čega. Bez političke vrhuške nikad ne bi postao to što je u jednom razdoblju bio, dok je politici trebao. Zar veliko razotkrivanje Kutlinog uspona ne bi trebalo razotkriti i sve njegove sponzore i pokrovitelje?

Zaboravlja se da je Kutle bio jedan od osnivača i prvih većih finacijera HDZ-a. Možemo, dakle, i okrenuti priču, bi li bilo HDZ-a bez Kutle?
Uzoriti Kutle poslije će, naravno, sva ulaganja u HDZ dobro naplatiti.

Miroslav Kutle je, u ime vlasti, preuzeo i Slobodnu Dalmaciju, koja se od toga nikad nije doista oporavila. Sud je, međutim, zaključio da je to “preuzimanje” bilo u državnom interesu ???Kao što je ,valjda, i preuzimanje glavnine hrvatskog gospodarstva od Todorića bilo u državnom interesu…?

I Todorić i Kutle imaju jednu mantru koja nam se svako malo obije o glavu: čuvali smo radna mjesta. Ja bih zamolio sve tajkune da ne čuvaju radna mjesta kao Kutle i Todorić jer planska privreda jednostavno ne uspjeva. Debeli masni račun bude na kraju ispostavljen društvu, a to smo svi mi.
Slobodna Dalmacija to je jedna brutalna priča koja još uvijek nije sudski završila. Niti neće.

I Kutle i Todorić tvrde da su žrtve montiranog političkog procesa, a zapravo su hrvatski građani žrtve njihove gramzljivosti i bogaćenja uz pomoć politike i sustava. Tko će suditi sustavu? Koga bi, doista, trebalo prezreti i pribiti na stup srama zbog Todorića i Kutle?

Lista je jednostavno preduga, a počinje od nas samih. Kukavice smo i lako nas je korumpirati. Razina korupcije, u Zagrebu primjerice, kreće se ulaskom u tramvaj. Milan Bandić postavio je cijenu osnovne karte na 4 kune. To je neodrživa i nerealno niska cijena. Ali nitko se, naravno, neće buniti sve do točke kad Grad upadne u bankrot i kada će se tražiti dežurni krivac. A kako onda uprijeti taj prst u sebe?

Sami ste kazali nedavno da je film o Kutli dobrim dijelom film o hrvatskom pravosuđu. Što to znači? Koja je u biti uloga pravosuđa u tajkunizaciji Hrvatske i stvaranju “gospodarskih magova” formata Kutle i Todorića?

U ovom filmu ovlaš smo se bavili pravosuđem. Ali jedno je sigurno, pravosuđe cijelo vrijeme osluškuje politiku, dobrim dijelom je kukavičko, korumpirano i podaničko. Neka mi oprosti ona poštena i radina manjina u pravosuđu.

Posebno apostrofirate “zasluge” današnjeg predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse u slučaju Kutle, i njegovu ulogu kao predsjednika Općinskog suda u Zagrebu, dok je Kutle sjedio u pritvoru. Što je Sessa učinio?

Sessa nije učinio ništa i to je njegov krimen. Imao je saznanja da je Kutle u zatvor primao nelegalne posjete i nije poduzeo ništa. Evo ga danas – predsjednik je najvišeg suda u Hrvatskoj.

Što je, dakle, poanta filma o Kutli? Ako “Gazda” nije bio film o Ivici Todoriću, znači li to i da film “Gazda-Početak” nije film o Miroslavu Kutli?

Naravno! Oboje su priče o sistemu, sistemskoj korupciji, bogovima i u oba su pojedinci narativne kičme.

Ima li nade da se u Hrvatskoj pravosuđe može otrgnuti od politike i koliko ćemo još čekati na njegovu neovisnost?

Mene zapravo zabavlja kako ta ekipa na Trgovačkom, Županijskom, Vrhovnom i Ustavnom sudu razmišlja. Zar oni stvarno misle da Uskok i SOA po cijele dane dube na glavi i pijuckaju koktele? Zar oni zaista misle da Državni odvjetnik i ravnatelj SOA-e ne znaju kako oni preko svojih ljubavnica i podanika u strukturi dobivaju lovu i trguju utjecajem?
Sabor je taj kojem se podnose godišnji izvještaji i drži svake godine za jaja Državnog odvjetnika. Nema nam pomoći u pravosuđu dok politika ne kaže jedno odlučno: dosta!

Kad ste radili film o Todoriću bili ste suočeni s nizom problema, od distribucije do medijskog sabotiranja, da bi vas poslije – slavili. Što očekujete s filmom o Kutli?

Budući da „svi sve znaju“, ne očekujem ništa. Ja sam samo zidar spomenika.

Možemo li se nadati njegovoj klasičnoj, a ne “konspirativnoj” distribuciji?

Cinestar će nas ograničeno prikazivat u samo pet kina, idemo uglavnom preko mreže malih kina. Zapravo nam je televizija najveći prozor. Možda Kutle napokon bude izručen pa će film ekspresno u emitiranje…

Nakon prvog Gazde dobili smo i knjigu kolege Saše Paparele koja je obuhvatila onaj dio građe koji nije stao u film, i time jedan važan, ukoričen dokument vremena. Planirate li slično i s Kutlom?

Naravno! Knjiga izlazi zajedno s filmom i komplementarna je s filmom. Knjigu pišu Saša Paparella i Mašenjka Bačić.

Što vas motivira na ovakav filmski angažman? Stvarate sebi probleme, a društvo se doima neizlječivo zaraženim…

Ne vidim probleme, vidim samo prilike. Pazite – zaradili smo na Ivici Todoriću, a sad će nešto kapnut zahvaljujući Kutli. Pa gdje to možeš nego u ovoj zemlji?

Imate li već neki itinerar prikazivanja novog filma?

Dolazimo na projekcije: 16.siječnja (utorak), Zagreb, kino Europa;  18. siječnja (četvrtak), Samobor;
20. siječnja (subota), Split, Zlatna vrata ; 25. siječnja  (četvrtak) Sv. Ivan Zelina…

Nakon Todorića i Kutle, tko je sljedeći?

Spremamo se u veljači u Australiju, u Perth. Tamo je Đuro Sessa, prije nego je postao veliki sudac, proveo tri godine kao konzul savjetnik. Tri vesele godine s Nevenom Juricom, poznatim kockarom. Gazda: Đuro – to može biti samo sočna priča.

I.T. (66) u društvu stada koza (foto: www.ivicatodoric.hr)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI