Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
LJUDI / UMJETNOSTI
Akcija: Neil Young besplatno

Akcija:
Neil Young besplatno

Neil Percival Young (72), glazbenik poznatiji kao Neil Young, ostat će zapamćen i po tome jer je jedan od rijetkih koji je gotovo svoje cjelokupno umjetničko stvaralaštvo objavio na internetu potpuno besplatno. Dakle, onaj tko poželi poslušati ili pogledati bilo koji od njegovih 44 studijskih albuma i nebrojenih snimaka, stihova pjesama, snimki koncerata, fotografija, videozapisa, intervjua itd., može to neograničeno činiti ako klikne OVDJE. Doduše, može i potrošiti koji dolar (1,29 $) ako baš želi ‘posjedovati’ pjesmu na svom računalu ili mobitelu.

https://www.youtube.com/watch?v=Vrux6mSsFi4

No 72-godišnji Young vjerojatno (više) ne mari previše za novac, a već se dokazao svojim političkim angažmanom protiv većine američkih predsjednika, a pa tako i ovog aktualnog. Poznat je bio slučaj njegove pjesme ‘Rockin’ in a free world’ koju je napiao kao kritiku predsjednika G.W. Busha, a kojom se za vrijeme svojeg predsjedničkih spektakala (ne)dopušteno poslužio Donald Trump. Njegov aktivizam je posebno usmjeren na ekološku problematiku, ublažavanje klimatskih promjena, protiv GMO hrane, smanjenje emisija štetnih plinova, ali se zalaže i za slobodu govora, često ističući kako u SAD-u svim medijima upravlja ukupno šest korporacija. Utemeljio je i neke zaklade za liječenje bolesne djece (i sam je roditelj djece s poteškoćama), te priređivao koncerte za spas kanadskih i američkih ‘malih’ farmera (FarmAid), odnosno poljoprivrednika i stočara koji, kao i drugdje, stradavaju usljed hiperprodukcije i monopolističkih stremljenja golemih korporacija.

Niel je rođen 12. studenog 1945. u Torontu u Kanadi. Svoju glazbenu karijeru je započeo 1960. godine, kaže biografija, te je zajedno sa Stephenom Stillsom i Richiejem Furayom osnovao rock band Buffalo Springfield. Poslije njegovog raspada je nastavio solo-karijeru, a 1969. se kao četvrti član priključio bendu Crosby, Stills & Nash. Opus mu karakterizira često eksperimentiranje sa različitim stilovima – od folk rocka do hard rocka, pri čemu je surađivao sa bendom Crazy Horse.

Skladao je i za filmove, primjerice za film Mrtvac (Dead Man) redatelja Jima Jarmuscha. 

https://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrnLZ8

Evo što je Neil Young uz ostalo kazao o svojoj novootvorenoj arhivi s besplatnim pristupom:

Dobrodošli u moju arhivu. Nadamo se da ćete uživati pregledavajući više od 50 godina glazbe i filmova. Zadovoljstvo mi je bilo napisati i izvoditi te pjesme, te
izraditi  filmove za vas. Sve je ovdje. Mnoge od pjesama koje možete naći su u verzijama koje vjerojatno nikad niste čuli ili vidjeli.

Ova se arhiva sastavlja kronološki. Ima vremenski raspored sa svim zapisima po kronološkom redoslijedu, te su pripadajućim datotekama nalazi puno relevantnih informacija za svaku snimku koja se nalazi na vremenskoj traci. To uključuje podatke o producentima, tehničarima, glazbenicima, izdavačima, press recenzije, film i video, live nastupe, fotografije i suvenirnice.

U arhivi ima desetak neobjavljenih albuma i nekoliko neobjavljenih filmova. To su projekti koje sam u jednom trenutku odlučio ne objaviti iz nekog razloga, a mnoge su se pjesme naknadno pojavile na drugim albumima, kako su godine prolazile.

U nekim slučajevima  albumi koji nisu objavljeni su samo ‘skicirani’ na vremenskoj crti,  te se tek trebaju pojaviti. 

 Ova je arhiva dizajnirana da bude živi dokument, koji se neprestano razvija i uključuje svaku novu snimku i film kao što je napravljen. Još nije dovršena jer još uvijek dodajemo
puno pojedinosti na starije snimke. Vremenska crta prikazuje i sve naše turneje i snimke. procesu stvaranja glazbe ponekad bi sastavio album i ne bi ga objavio iz raznih
razloga. 

Svaki je projekt bio plod ljubavi.

Zašto ne dopustiti svijetu da čuje ono što su umjetnici stvorili?

Umjetnici su stvorili  glazbu za ljude.

Slušanje glazbe je jedna od najvećih radosti mog života.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI