Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
Sport
Ignacije Valečić i Goran Pauk

Zlatni hrvač Ignacije Valečić kod župana:
‘Osjećam se malo glupo…’

Ignacije Valečić i Goran Pauk

Ignacije je osvojio prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske, a župan koji ga je primio je šibensko-kninski.

mozes u 10 kod zupana na primanje hrvaca?
Budući da na TRIS-ov mail već neko vrijeme, iz nekog razloga, ne stižu pozivi iz Ureda župana, nije bilo baš jasno što bi netko iz Hrvaca radio ujutro kod župana. Kao ni što bi mi na TRIS-u trebali sad s tim? Tako je SMS iz uvoda shvaćen kao potez iz očaja, budući da se u Šibeniku, otkad je sezona umrla, ne događa skoro pa ništa vrijedno pažnje, izuzmemo li sitnice poput opće nezaposlenosti, grupnih emigriranja i nekontroliranih turističkih investicija po otocima. Tako će i ostati sve do adventskih događanja, koje će novinari TRIS-a vjerojatno, zbog urođene alergije na cover bendove i šund u svim oblicima, također uglavnom zaobilaziti.
Kad ono… nije kod župana bilo primanje za Hrvace, već za hrvaČe.
Ignacije Valečić, zagrebački hrvač i član Hrvačkog kluba Šibenik, osvojio je zlato u Vrbovcu na seniorskom Prvenstvu Hrvatske u slobodnom stilu u kategoriji do 70 kilograma. I zato ga je župan Goran Pauk primio, kao što uvijek prima svakog tko nešto osvoji, zbog promicanja Županije i bla bla. Zvučalo je uobičajeno dosadno.
A nije bilo. Zapravo, Ignacije Valečić ispao je skroman koliko i duhovit, simpatičan koliko i uspješan. A nadasve iskren, jer poslušajte ovo: – Ove je godine na prvenstvu konkurencija bila slabija. Moj glavni konkurent, od kojeg sam prošle godine izgubio, hrvao je u bundesligi i nije mogao doći, a dan kasnije bila je na rasporedu i Prva hrvačka liga, pa se dosta klubova nije ni pojavilo na prvenstvu. Zapravo je u mojoj kategoriji bilo samo troje natjecatelja, i to mladih, koje sam bez problema pobijedio na iskustvo, taktiku i tehniku. Tako da… malo se sad glupo osjećam.
Nakon što mu je župan izrazio zahvalnost i obećao da će ga Županija financijski pratiti koliko bude mogla, jer navodno se “gospodarski popravljamo”, saznali smo da je Ignacije diplomirani kineziolog (tema diplomskog bila mu je “Metodika obrane od ulazaka i hvatova za noge u slobodnom načinu hrvanja”, što je kolega Drago Kudra s TV Šibenika okarakterizirao “poprilično seksi temom”) te da je specijalist za slobodni stil, mada mu ni grčko-rimski nije stran. Uostalom, početkom godine je baš u grčko-rimskom stilu postao viceprvak države. I ne samo to, Ignacije je i glavni trener mladih šibenskih hrvača, djece od 8 do 12 godina, koji već pod njegovim vodstvom osvajaju turnire.

Zvonko Erak, Ignacije, Pauk i vrećica s poklonima

Takvog bi sportaša trebalo zadržati u Šibeniku, a trener i hrvački veteran Zvonko Erak zna i kako: – Kad bi mu se našla neka vrsta posla – bio je izravan Erak gledajući u župana, koji je nedavno i javno priznao da voli pomagati ljudima pri zapošljavanju. – Ignacije trenutačno odrađuje pripravnički staž u jednoj šibenskoj srednjoj školi, a njegovo zaposlenje i ostanak u Šibeniku bila bi velika dobit za klub i za Županiju – lukavo je odigrao Zvonko Erak u županovoj sali za svečana primanja i ostale službene poslove.
Ignacije (gušt je izgovarati to ime, pokušajte) se malo žalio da se ne stigne baš sto posto fizički i mentalno pripremiti za natjecanja jer mu rad s pedesetak šibenske djece oduzima puno vremena, ali ona ga vesele, pa zapravo i ne žali puno zbog toga. A što zagrebački hrvač uopće radi u Šibeniku?
– Još uvijek tražim taj odgovor – opet je, nenaviknut na novinare, Ignacije sipao iskrenost.
– Vidite da se Zagrepčani počinju doseljavati u Šibenik, neka vam to bude naslov – iskoristio je povoljan trenutak župan, čija je iskrenost proteklog tjedna bila omiljena tema mnogih kolumni, koje su se bavile uhljebima i uhljebljivanjem.
– Zapravo, kad sam završio fakultet, imao sam želju otići u neku manju sredinu – nastavio je hrvač, koji ima, i to smo saznali, šestoro braće i sestara. – I slučajno, koliko stvari mogu biti slučajne, jedan mi je trener iz Zadra rekao da ima u Šibeniku trener Zvonko Erak koji neće još dugo
– Neće još dugo?! – nije mu Sanja Jurišić s HTV-a dala da dovrši rečenicu.
– Neće se još dugo baviti tim poslom, ide u mirovinu – objasnio je Ignacije, no bilo je kasno. Već je kolega Kudra krenuo u ofenzivu novinarskim stilom, tražeći od Zvonka Eraka da se izjasni o tome da navodno “neće još dugo”.
– Ja sam odavno rekao da ću umrijeti ili na ženi ili na strunjači. A kako me žena ostavila, ostaje mi samo strunjača. Također, bilo bi dobro umrijeti i na konju s mačem u ruci, ali ništa ni od toga. U svakom slučaju, hrvanjem ću se baviti do smrti – iznio je svoj plan Erak, nudeći svima sok od jabuke koji nas je čekao na županovom stolu, jer ima informacije da baš taj ima najviše prave jabuke u sebi.
Ignacije Valečić uzeo je samo vodu, a od Županije čije je ime pronio po Vrbovcu, dobio je kapu, majicu i knjigu “Skriveni biseri hrvatskih županija” koja, među ostalim, otkriva i da se u Kotoribi u Međimurskoj županiji nalazi najveća košara od vrbove šibe na svijetu. Eto vidite da županije ne treba ukidati…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI