Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UMJETNOSTI
Teta Liza (foto printscreen)

Vuprem oči:
Koncert u čast Teti Lizi (VIDEO)

Teta Liza (foto printscreen)

Teta Liza, manje poznata kao Elizabeta Toplek, omiljena pjevačica međimurskih narodnih pjesama, za dva dana bi napunila 93 godine. Ali umrla je 12. kolovoza ove godine u Prelogu. No zato su njezinu obljetnicu rođenja prije neki dan veselo obilježili njezini živahni prijatelji koji su s njom pjevali i svirali (ranije), i to na koncertu u okviru 16. Zagreb World Music Festival NEBO održanom u Velikoj dvorani SC-a i Teatra &TD, nazvanog: Vuprem oči.  Dakako, bili su tu osebujni Cinkuši, Lidija Bajuk i Jadran Jeić, Anet Zerec, Marija Mateja Lanović, Lea Šprajc, solisti ansambla Lado, Anita Huđek, Gusti Draksar, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, Saša Štefić, Andrija Maronić i Alan Kanski.

A oni koji nisu bili na koncertu posvećenom Teti Lizi, kao i oni koji jesu, zahvaljujući filmskom redatelju i višestranom umjetniku Tomislavu Fiketu (vidi Bad Habit) koji je snimio njihov nastup, te montirao i uredio snimku, njegov dio mogu vidjeti u videu ispod sljedeće rečenice. S pjesmom Katruže nastupaju Cinkuši i prijatelji:

Inače, nadimak teta Teta Liza nadjenuli su joj još djeca dok im je posluživala užinu i ručak u školi gdje je radila kao kuharica. No usput je i pjevala, a njezin dojmljivi glas i vedrina dovele su je na najveće pozornice, premda nije imala formalne glazbene naobrazbe.

Pjevala je u rodnoj Donjoj Dubravi (Međimurje) od malena, dakako, za što joj nije trebala glazbena škola, a šira publika je za nju doznala zahvaljujući reafirmaciji etnografske baštine koju su početkom devedesetih godina potakli grupa Legen, Lidija Bajuk, Dunja Knebl, Mojmir Novaković i Cinkuši.

Teta Liza (foto printscreen)

Dobila je i dvije diskografske nagrade Porin: za najbolju folklornu pjesmu (“Lepo nam je vu jeseni”) i najbolju izvedbu folklorne glazbe (pjesmu “Meni mama tak velje”) s albuma Teta Liza i Tonček.

Za kraj, evo krasne međimurske pjesme Vuprem oči, koju izvodi s Cinkušima.

Vuprem oči vu to nebo visoko,
Tam ja vidim svetle zvezde igrajo.

Če mi bole svetle zvezde igrajo,
Bole moje mlado srce kalajo.

Mene majka saki denek karala,
Kaj nej k letu malo dete čuvala.

Nikaj zato ako bi je čuvala,
Bole bi se za ljubav zmišljuvala.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI