Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Ilustracija/Izvor:pixabay.com

Uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama:
Rod, laži i obmane o Istanbulskoj konvenciji

Ilustracija/Izvor:pixabay.com

“Svaki muškarac može odabrati da je žena, a žena da je muškarac”.(Hrast)

“Ratificiranje Konvencije ugrozilo bi vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod čime bi se narušio hrvatski nacionalni, kulturni i vjerski identitet.”(Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”)

Strah od Istanbulske konvencije kruži Hrvatskom. Njenim malim dijelom, ali prilično glasnim pa se čini kako je to pitanje koje izaziva “javne prijepore”. No daleko od toga. Sve su to obmane i laži, podmetnute od strane onih interesnih grupacija kojima je, u Konvenciji nepostojeća, rodna ideologija važnija od sustavne zaštite žena i djevojčica od nasilja.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas se oglasila i predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović, koja je pozvala Vladu da bez odlaganja primjeni ključne obveze iz Istanbulske konvencije o kojima ne postoje prijepori, priopćeno je iz njenog ureda.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim. Tko može biti protiv sprječavanja sustavne zaštite žena i djece od nasilja? Tko može biti protiv zaštite žrtava i njihove sveobuhvatne društvene integracije? Unatoč tomu, nijedna saborska većina od 22. siječnja 2013., kada je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija, nije našla načina ratificirati je“, piše predsjednica.
– Moja je dužnost kao Predsjednice Republike uputiti apel da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu.”
Predsjednice, ma koji to javni prijepori? Zar su toliko važne potpuno neargumentirane tvrdnje marginalnih organizacija, stranaka, udruga… koje su u Istanbulskoj konvenciji jednu napisanu riječ: ROD, pretvorili u „dvoglavo čudovište” koje će požderati „tradicionalne” vrijednosti i „lijepu našu” pretvoriti u „lijepo naše”.

HRAST: Svaki muškarac može odabrati da je žena, a žena da je muškarac!?

Naravno to se prvenstveno odnosi na zapravo marginalne ali nažalost vrlo glasne interesne grupacije i “tankovećinske” stranke kao što je HRAST koji je krenuo u „ozbiljnu” kampanju protiv ratificiranja Istanbulske konvencije i to baš prigodno uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
„Nikada nećemo podržati ovaj dokument, sve ostalo su špekulacije”, izjavio je saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.
Ne, ne nisu oni protiv sprječavanja nasilja ali ne znamo mi što nam se uvaljuje:
Neke političke grupacije guraju ratifikaciju Istanbulske konvencije isključivo radi promocije rodne ideologije. Ta ideologija se temelji na tvrdnji da svaki muškarac može odabrati da je žena, a žena da je muškarac. Istanbulska konvencija je prvi međunarodni dokument koji donosi definiciju roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola. S obzirom na važnost suprostavljanja ovakvom dokumentu smatramo da je važno upoznati javnost sa štetnošću usvajanja ovakvog dokumenta za hrvatsko društvo”-navodi Hrast.

Vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod?

Naravno stranka je podržala nedavno osnovanu Građansku Inicijativu „Istina o Istanbulskoj“ koju je pokrenulo 20-ak udruga ( GROZD, Vigilare, Hrvatski pokret za život i obitelj, Hrvatska zajednica bračnih susreta…), a susret saborskog zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića sa članovima Inicijative zaslužio je i vijest na državnoj televiziji. A ta ista državna televizija naravno i dosad je ugostila eminentne „stručnjake” spomenutih udruga koje su u „Istanbulskoj konvenciji” vidjeli nešto čega nema.Toliko je ta opasnost velika po hrvatsko društvo da su krenuli u mobilizaciju-organiziraju se stručni skupovi pod nazivom “Istina o Istanbulskoj-što možemo učiniti?”.
Spomenuta Inicijativa želi ukazati da bi ratificiranje Konvencije ugrozilo vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod čime bi se narušio hrvatski nacionalni, kulturni i vjerski identitet! Što drugo da čovjek zaključi iz toga nego da je Istanbulska konvencija najveća opasnost “od stoljeća sedmog”.
I onda predsjednica RH navodi kako joj je dužnost apelirati na vladajuće da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira. A nije joj dužnost, baš kao ni vladajućima, da potpuno odbace gomilu gluposti koje u javni prostor dolaze od Vigilarea, Hrasta…ne samo gluposti nego potpunih neistina što se može lijepo pročitati (za one koji čitaju više od naslova) u tekstu objavljenom na Faktografu: Prava “Istina o Istanbulskoj” je da vjerski fundamentalisti bezočno lažu građane. 

I SDP-u i HDZ-u važnija vlast od Konvencije

A treba se prisjetiti i kako „javnih prijepora” barem za HDZ nije bilo dok su bili oporba. Sreća da nisu svi kratkog pamćenja pa se možemo uvjeriti kako je o Istanbulskoj konvenciji HDZ govorio prije točno tri godine:
Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru! – jednodušna je to poruka članice Predsjedništva HDZ-a Josipe Rimac, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margarete Mađerić i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača s današnje presice koja je u Središnjici održana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.”, još uvijek se može naći na stranicama HDZ-a uz snimku održane pressice.
No treba ovdje prozvati i SDP jer je Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju), Hrvatska potpisala 2013., u mandatu Zorana Milanovića. I potpuno je nepotrebno da sadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas proziva HDZ jer Konvencija još uvijek nije ratificirana. Pogotovu kada svoju stranku brani objašnjenjem da Milanovićeva vlada Konvenciju nije ratificirala 2015. jer se radilo o predizbornoj godini.
Pred Saborom je jučer održan prosvjed kojim se, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog, od saborskih zastupnika i Vlade zahtijevala ratifikacija Istanbulske konvencije. Aktivisti okupljeni na prosvjedu pozvali su i sve građane da potpišu zahtjev za ratifikaciju Konvencije kako bi ona što prije došla na saborski dnevni red.
No prije no išta odlučite o Istanbulskoj konvenciji red bi bio da je i PROČITATE.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI