Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Aktualni original Spasitelja svijeta, umiven i obrijan nakon restauracije

Spasitelj svijeta:
Isus na dasci ponovno prodan – za 450,3 milijuna dolara

Aktualni original Spasitelja svijeta, umiven i obrijan nakon restauracije

Evo vijesti iz svijeta art-biznisa. Naime, poznata slika koju je navodno naslikao glasoviti umjetnik Leonardo da Vinci nazvana “Spasitelj svijeta” (Salvator Mundi) prodana je u jučer u New Yorku na dražbi u kući Christie’s za – 450,3 milijuna dolara, kupcu koji je za širu javnost želio ostati anoniman. Dražba je trajala svega 20 minuta, a platežno sposobni anonimac je spremno tresnuo na stol skoro pola milijarde dolara za, reći će cinici, premazani komadić daske veličine 45,4 puta 65,5 centimetara.

Tako je ‘Spasitelj svijeta’ prešišao “Žene iz Alžira” (Les Femmes D’Alger) koje je naslikao pokojni Picasso, a za koju je netko prije dvije godine iskeširao skromnijih 179,4 milijuna dolara.

Daska za 45 funti

No vratimo se upravo prodanoj daščici, odnosno bajoslovno skupom umjetničkom djelu, a oko kojega se polemike, prijepori, preinake i prepredene preprodaje odvijaju od stoljeća šesnaestog, kada je ova slika navodno nastala. Naime, slika Isusa Krista Salvator Mundi ili Spasitelj svijeta koji u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova, je, kako se sada tvrdi, nastala od ruke Leonarda da Vincija u razdoblju između 1506. i 1513. godine.

Aktualni original Spasitelja svijeta, umiven i obrijan nakon restauracije

Zanimljivo, nije se oduvijek smatralo kako je autor drvene sličice Leonardo da Vinci. Do tog ‘otkrića’ se došlo tek prije – šest godina, nakon jedne od restauracija. Nema sumnje kako se tadašnji vlasnik popularne daske naglo razveselio kada je ‘doznao’ da ju je premazao Leonardo.

A da stvar bude još zanimljivija, ista umjetnina je prije nepunih 59 godina, odnosno 1958. godine, na aukciji u Londonu prodala za oko deset milijuna puta manju cijenu – za jedva 45 funti. Tada se i nisu baš usrećili nasljednici britanskog kolekcionara Francisa Cooka, a koji ju je pak od nekoga anonimca preuzeo 1900. godne.

‘Olupina, tamna i sumorna’

Dobro su i prošli Cookovi unuci i praunuci: nekad u 17. stoljeću, u razdoblju tzv. protureformacije, kada su katoličke vlasti nastojale umanjiti značaj svega što su smatrali nepoćudnim ili ih je podsjećalo na reformaciju Martina Luthera, ova je sličica opisana kao “olupina, tamna i sumorna”.

To nije sve, slijedi dodađaj kao da je iz francuskih komedija, katolički protureformatori su tada naložili i da se na sliku dodaju brada i brkovi, pa su Isusu nacrtali iste ‘kako bi prilagodili sliku Krista službenoj’.

Nepoznati flamanski umjetnik je Spasitelja svijeta naslikao ovako

Brkovi i brada su obrijani tek relativno nedavno, u procesu dugotrajne restauracije.

A ovom slikom su se kroz stoljeća dodavali engleski monarsi i pripadajuća aristokracija: od engleskog kralja Karla I., pa do vojvoda Buckinghama i Normanbyja itd. dok je se nije domogao spomenuti F. Cook.

Slika je bila izgubljena i ponovno je pronađena 2005. kada ju nabavlja konzorcij kolekcionara iz New Yorka pod vodstvom Alexandera Parisha i Roberta Simona. Kako se tvrdi, bila je uvelike preslikana i izgledala je kao kopija.

Što bi rekao model Isus?

Kao dokaz da se radi o Vincijevom djelu su uzeti u obzir tragovi donje strane dlana prilikom slikanja, a što je bilo poznato na drugim Leonardovim djelima. Dokaz su, kažu, bili i način slikanja uvojaka kose i pletera, kao i pigmenti na podlozi od kestenova drveta.

Slika je potom privatno prodana ruskom kolekcionaru Dmitriju Rubolovljevu preko švicarskog posrednika Yvesa Bouviera za 127,5 milijuna $, te je tada postala jednom od najskupljih slika na svijetu.

Sad je (bila) još skuplja.

Leonardo da Vinci (navodni autoportret)

– Za dražbovne stručnjake, ovo je Sveti gral – rekao je ushićeni Loic Gouzer iz dražbovne kuće Christie’s na medijskom predstavljanju slike.

Šta bi na sve to, posebno na cijenu, kazao model sa slike Isus Krist? Sudeći prema njegovu životopisu, na vijest o 450 milijuna dolara za dasku na kojoj je naslikan njegov lik bi odmahnuo rukom ili bi se slatko nasmijao. Ili bi citirao sam sebe, kako ga citiraju u Bibliji.

– Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga izgriza molja i rđa, gdje lopovi prokopavaju zidove i kradu! – citira se Isus u propovijedi koja se naziva Govor na gori.

Jedna od kopija Spasitelja svijeta 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI