Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Stipe Petrina i njegov transparent (Foto: TRIS)

Šibensko-kninska županija dobila proračun, Stipe Petrina prosvjedovao transparentom

Stipe Petrina i njegov transparent (Foto: TRIS)

‘Dok HDZ ne umre, Hrvatska neće živjeti’, stajalo je na transparentu primoštenskog načelnika i županijskog vijećnika Stipe Petrine, kojeg je satima uporno držao u prvom redu do govornice u svečanoj dvorani Gradske vijećnice (u narodu poznatijoj kao garderoba festivala Dalmatinska šansona) tijekom sjednice Županijske skupštine.

Središnja točka dnevnog reda bio je prijedlog Proračuna Šibensko-kninske županije za 2018. i projekcije za 2019. i 2020. godinu. Sa 25 glasova ‘za’, osam ‘protiv’ i tri ‘suzdržana’, prijedlog je usvojen, a ukupan proračun za 2018. godinu iznosi 586,4 milijuna kuna.
– To je za skoro 11,4 posto, odnosno za otprilike 60 milijuna kuna, više od aktualnog proračuna po kojemu radimo. Od toga, ukupan proračun riznice planiran je u iznosu 212 milijuna kuna, što je za nešto manje od 15 posto više od onoga što je donio prethodni proračun. Ovakav porast proračuna prvenstveno se odnosi na nove projekte koji su raspoređeni po upravnim odjelima i proračunskim korisnicima Šibensko-kninske županije – rekao je u svom obrazlaganju župan Goran Pauk, koji je naglasio i da je planirana visina prihoda 540 milijuna kuna, što je za 37 milijuna kuna više nego u postojećem proračunu.
Vijećnik Ivica Ledenko je ispred Mosta i Nezavisne liste Loza rekao da proračun ne može podržati jer on, kako je ustvrdio, predstavlja nastavak dugogodišnje poražavajuće politike u Šibensko-kninskoj županiji.
– Mi bilježimo smanjenje broja stanovništva, a još je gore što bilježimo rapidno smanjenje radno sposobnih ljudi. Ne možemo podržati ovakav proračun jer plaće župana i njegova tri dožupana nas otprilike koštaju milijun i dvjesto tisuća kuna godišnje, a u jednom mandatu, s još nekim troškovima, ta cifra dolazi do milijun eura. To je previše za ono što ono rade – rekao je Ledenko.

Stipe Petrina i njegov transparent (Foto: TRIS)

Načelnik Primoštena Stipe Petrina također se referirao na plaću župana Pauka, istaknuvši kako je jedina stavka koja je narasla u ovom proračunu upravo – županova plaća.
– I još nešto, ja još nikad nisam dobio službenu informaciju koliko ima zaposlenih u Uredu župana. Po podacima koje imam, u Uredu župana radi 16 ljudi, a nepopunjenih radnih mjesta je još četiri. Kolike su njihove plaće, to nigdje ne piše. Svi su odjeli u prijedlogu proračuna puno analitičnije obrađeni, osim Ureda župana – tvrdio je Petrina.
Nezavisni vijećnik Petar Mišura zaključio je da u predloženom proračunu ne postoje konkretni demografski planovi, a uložio je i amandman kojim traži sredstva za Hrvatsku gorsku službu spašavanja, koji je naknadno odbijen.
– HGSS traži od nas 125 tisuća kuna. Ja bih volio da iz redova HDZ-a vidim barem dvije ruke u zraku, da netko prekrši stranačku stegu, ionako ovaj amandman neće proći. To je stvarno smiješno, ukupan proračun Županije je 587 milijuna kuna, a oni traže samo 125 tisuća. Možda im ne moramo dati toliko, možemo i manje – rekao je Mišura, koji je za svoj prijedlog dobio potporu Stipe Petrine, ali i obrazloženje: – Župan povisuje davanja vatrogascima, ali ne i HGSS-u samo zbog toga što HGSS ne može kontrolirati.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI