Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / SLIKA I NEPRILIKA
Jo Nesbø te vodi u Oslo... (foto TRIS/G. Šimac)

Propast uživo:
Da nemaju za važ piture… (FOTO)

Jo Nesbø te vodi u Oslo... (foto TRIS/G. Šimac)

Splitska Pjaca ili Narodni trg. Tamo su bile i dvije znamenite knjižare: Vid Morpurgo i Miroslav Krleža. Onda su odjednom ove godine, 157 godina nakon što otvoren Morpurgo, ispražnjene obje. Na vratima im se pojavili debeli katanci. No, to je već poznato. Jadikovke nad posvemašnjom dekulturizacijom Splita usljed mahnite tzv. turistifikacije se nastavljaju.

Mnogi bi najradije tamo vidjeli još jedan pizzacut ili foodtastecorner, loungewinebar i sl. Ispred Vida Morpurga se tu i tamo održavaju literarni prosvjedi, protestno se čitaju knjige. Vlasti periodično nešto obećavaju. Ali avaj – Morpurgo je i dalje žalobno prazan. U njemu caruje prašina, a na zidu se kroz masni stakleni izlog uočava portret znamenitoga Vida Morpurga, na kojem ima zabrinuti izraz lica.

Dolje niže na Pjaci Krleža je opet otvorio vrata, koja umalo da će otpasti, kao i ostatak njegova nekoć lijepog drvenog zelenog pročelja. Držači nekadašnje tende mogli bi se lako stropoštati na glavu onome koji se zaustavi ispred izloga iz kojega gledaju Putin i Todorić s naslovnica knjiga ‘Ivica Todorić: Biografija palog kralja biznisa i politika’, te ‘Novi car: uspon i vladavina Vladimira Putina’. Pored njih neka ljubavna limunada s koricama na kojima žena miluje razdrljena muškarca i knjiga naslova ‘Sva naša pogrešna sutra’. Taman da ostaci klima uređaja u padu ozlijede nekog zanesenog romantika.

Todorić i Putin u raspadajućem izlogu (foto TRIS/G. Šimac)

Drveno pročelje, kroz koji su generacije malih Splićana ulazili u čudesan svijet školskih i ostalih knjiga, u knjižaru koja je imala miris i ozračje o kojem bi se mogla napisati pripovijetka, sada izgleda kao zaboravljeni rastočeni veliki drveni brod, na suhom. Rascvale drvene ornamente pomalo grickaju kukci drvožderi, rascijepljene daske strše, zahrđale brokve vire, okviri izloga trule pred očima, u tzv. realnom vremenu… Po staklu iznutra hoda golema muha, zarobljena u izlogu s velikim plišanim medvjedom, monopolyjem, te sastavi-sam kompletom za izradu Sunčevog sustava.

Da nemaju za važ piture… – sažima starac s kišobranom vidjevši nas da fotografiramo ruševinu knjižare.

Slika i neprilika aktualnog hrvatskog društva. Rezultat desetljetne gramzljive vladavine bezidejnih, kvarnih i nekompetentnih.

Pogledajte, ako hoćete, galeriju fotografija:

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI