Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
IZDVOJENO
Korisnici inkluzije na Krki

‘Najbolje iskorištena sredstva NP Krka’:
Štićenici Inkluzije objavili brošuru o Skradinskom buku

Korisnici inkluzije na Krki

Na tisuće posjetitelja Nacionalnog parka Krka kući se vrate s fotografijama. Štićenicima Centra za socijalnu inkluziju Šibenik to nije bilo dovoljno, pa su, kad su se vratili doma, odlučili napraviti čitavu brošuru, s fotografijama i svojim dojmovima o izletu na Skradinski buk i svim onim krasotama koje ga okružuju.

Danas su brošuru predstavili novinarima.
Kad su jutros došli u prostorije šibenskog HND-a, njih desetak, imali su tri osnovna pitanja: gdje je wc, kad će doći hrana i kako s prstiju isprati žutilo od duhanskog dima. Dobro, ovo zadnje je zanimalo samo 19-godišnjeg Ivana, koji je nešto kasnije dobrovoljno, zajedno s priajteljicom Mladenom, dao izjavu za HTV, rutinski kao da to radi svakog dana.
Korisnici šibenske Inkluzije prvi su put bili na Krki. – Mali je to projekt koji je bio usmjeren na to da našim dragim, mladim osobama s teškoćama omogućimo da upoznaju prirodne ljepote i kulturne znamenitosti Nacionalnog parka Krka. Većina njih nikad tamo nisu bili, iako žive u blizini – rekla je voditeljica projekta Marijana Mijat.
– Tako smo osmislili projekt u kojem bi naši štićenici prvo upoznali sve te ljepote o kojima pričamo, a zatim sami napravili i neku vrstu prezentacije što su vidjeli i gdje su bili. Javili smo se na natječaj koji NP Krka raspisuje svake godine, dobili smo njihovu podršku i odlučili smo provesti naš projekt. Znači, napravili smo dva izleta, imali smo plan vidjeti Krku u dva godišnja doba, proljeće i ljeto – kazala je Mijat, dok je štićenica Dragana na laptopu za sve nas vrtila fotke s njihove avanture na Krki.

Brošura (Foto: Šibenik.in)

– Vidjeli smo na tom prvom izletu, u svibnju, kako izgledaju slapovi Krke. Na tom su se izletu pojavili i naši korisnici koji imaju veće teškoće, i oni su bili željni vidjeti Skradinski buk. Drugi izlet je bio u srpnju, kada smo odlučili napraviti puni krug oko slapova, to je bilo malo izazovno, ali uspjeli smo. Na kraju svega naš zadatak bio je to dokumentirati. Korisnici su fotografirali, zatim su odlučivali što će ići u brošuru i zapisali su ili rekli svoje dojmove – istaknula je voditeljica projekta, naglasivši da sudanja s NP Krkom nipošto nije započela tek ovim izletima. U NP Krki, naime, već radi jedna korisnica Inkluzije.
Brošuru je dizajnirao Lovro Vudrag: – Nakon ta dva izleta gotografije su predali meni, zajedničkim dogovorom smo odabrali najbolje. U samom dizajnu sam koristio boje Krke, zeleno-plave tonove, ali malo neuobičajene nijanse. Također, oblici svih fotografija su namjerno nepravilni. Uvezali smo i njihove izjave s tim slikama, a sve je povezano ‘mostićima’, jer je Krka puna mostova.
Ravnatelj Nacionalnog parka Krka, Krešimir Šakić, došao je na presicu u pratnji mnogih djelatnika. – Posebno me veseli kad vidim s kojom ozbiljnošću ljudi pristupe korištenju sredstava koja dobiju od NP Krke. Inkluzije može biti primjer svima, jer nam nijedna udruga do sada nije pokazala toliki intenzitet u kvalitetnom korištenju novca koji su dobili – rekao je Šakić, čija je ustanova za ovaj projekt izdvojila 26 tisuća kuna.
Poslužene su roladice od povrća i kroasani s čokoladom. Ništa nije ostalo na pladnjevima. Uzbuđenje zbog mikrofona i glad uvijek su išli ruku pod ruku.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI