Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
UKRATKO
Ivan Klarin nudi rješenje za nefunkcionalnost upravljanja pomorskim dobrom na području Šibensko-kninske županije

Ivan Klarin nudi rješenje za nefunkcionalnost upravljanja pomorskim dobrom na području Šibensko-kninske županije

Općine i gradovi na području naše županije ne mogu kvalitetno raspolagati pomorskim dobrom, naročito komunalnim vezovima, što stvara nered u prostoru i propuštanje naplate korištenja vezova, kaže načelnik Općine Tisno Ivan Klarin koji rješenje vidi  u osnivanju nekoliko područnih županijskih lučkih uprava.

Osim nemogućnosti naplate vezova bez potkoncesija  još veći problem su i sidrišta  za koje se ne izdaju koncesije ili su izdavane u minimalnom broju pa je doslovno i vez i sidrište na većem djelu mora naše županije u potpunosti besplatan, ističe Klarin.
-S obzirom da je Šibensko-kninska županija jedna od najlošijih priobalnih županija u vezi naplate vezova te uvođenja reda u prostor pomorskog dobra, prije nekoliko godina pokrenuo sam inicijativu za osnivanje više lučkih uprava na području Šibensko-kninske županije. Tada su se na županijskog skupštini mogli čuti argumenti koji su bili sve samo ne stručni i opravdani, podsjeća Klarin.
Posljedica takve situacije je da Jedinice lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije ne ubiru niti deset posto prihoda.
-Predlažem Šibensko-kninskoj županiji da razmotri osnivanje nekoliko područnih županijskih lučkih uprava po uzoru na Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju na području  JLS koje za to imaju interes. Otok Murter jedan je od čistih primjera propuštanja evidencije i naplate  vezova ili sidrišta obzirom da u statistici Lučke uprave Šibensko-kninske županije nema evidentirano niti jedno uplovljavanje niti sidrenje brodova, ističe Klarin te dodaje kako je postojeći sustav nije dobar.
Zato još jednom poziva Šibensko-kninsku županiju da razmotri mogućnost  osnivanja područnih lučkih uprava u suradnji s Jedinicama lokalne samouprave koje za to pokažu interes, a sve kako bi se povećali prihodi i uvelo red na pomorskom dobru.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI