Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
FILM
Istina fikcije: Filmske večeri u Močvari, upad 0 kuna

Istina fikcije:
Filmske večeri u Močvari, upad 0 kuna

Program u zagrebačkom klubu Močvara koji se naziva: Filmske večeri u Močvari 9. studenog s početkom od 20.30 sati bit će naslovljen: Istina fikcije!

Gosti tog zbivanja bit će redatelji Miroslav Sikavica, Igor Bezinović i Danijel Brlas, a moderirat će ga i voditi Višnja Vukašinović. Bit će prikazani filmovi Zvir, Kierkegaard i Vrlo kratki izlet. Evo još ponešto detalja o toj Filmskoj večeri u močvari, kako ga najavljuju priređivači.
 Sveprisutna globalna moda stapanja igranog i dokumentarnog ušla je ove sezone na velika vrata i u domaću filmsku arenu koju su obilježila dva igrana izleta hvaljenih dokumentarista mlađe generacije. Nakon premijere i nagrade u Cannesu kratki igrani film Zvir Miroslava Sikavice osvojio je Dane hrvatskog filma te godišnju nagradu Oktavijan za najbolji kratki igrani film, dok je prvi dugometražni igrani film Kratki izlet Igora Bezinovića nakon premijere u Rotterdamu neočekivano osvojio Zlatnu arenu na ovogodišnjoj Puli. 
Obojica autora bogato su se okoristila svojom dokumentarističkom pozadinom i stvorili djela na razmeđu istine i fikcije. Teži li uistinu svaki dokumentarni film igranom i obrnuto provjerit ćemo u razgovoru sa samim autorima, a diskusiji će se pridružiti istaknuti kritičar mlađe generacije Danijel Brlas koji je o Bezinovićevom dugometražnom prvijencu zabilježio kako Kratki izlet: “pokazuje da se čitava ljudska drama na filmu može dočarati bez ijednog povišenog decibela, tjelesnih izlučevina i sentimentalnih glazbenih akcenata, već jednostavno prešetavanjem s jedne strane kadra na drugu”. 
Film će svoju zagrebačku premijeru imati sredinom prosinca pa ćemo tim povodom s Bezinovićem trasirati dug proces nastanka filma te detektirati autorski svjetonazor u njegovoj pozadini, dok ćemo s Miroslavom Sikavicom komentirati i njegov dugometražni dokumentarac Glasnije od oružja koji se trenutno nalazi u redovnoj kinodistribuciji, a u kojem stvarnost poprima elemente fikcije.
Prije razgovora imat ćemo priliku vidjeti njegovu višestruko nagrađivanu Zvir (2015) te dva Bezinovićeva kratka filma koja tematski i formalno anticipiraju Kratki izlet te su ujedno njegove prethodne dvije suradnje sa scenaristom Antom Zlatkom Stolicom – Kierkegaard (2014) i Vrlo kratki izlet (2014). Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.
 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI