Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
SCENA
David Byrne

INmusic festival ima novog kapitalca:
Dolazi David Byrne!

David Byrne

Jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika, glazbena ikona i vizionar pridružuje se već najavljenim Queens Of The Stone Age i Skunk Anansie na nadolazećem izdanju INmusic festivala.

David Byrne, kreativna snaga Talking Headsa, dobitnik Oscara, Grammyja i Golden Globea, član Rock And Roll Hall Of Fame, a posljednjih desetljeća i iznimno uspješan i hvaljen samostalni glazbenik, fotograf, režiser i autor, stiže na glavnu pozornicu INmusic festivala. David Byrne istaknuo se kao autor i suradnik u gotovo svim umjetničkim formama zbog čega ga zasluženo prati glas jednog od najheterogeničnijih, najhrabrijih i svakako najznačajnijih glazbenika našeg doba. Samo u proteklih nekoliko godina David Byrne nalazio se u fokusu umjetničke javnosti zbog cijelog niza uspješnih i raznolikih autorskih radova – od mjuzikla i kazališnih ostvarenja poput “Joan of Arc: Into the Fire” (2017) i “Here Lies Love” (2013) u kojima je tematizirao živote Ivane Orleanske i Imelde Marcos, sveobuhvatnih performativnih umjetničkih djela poput “The Institute Presents: NEUROSOCIETY” (2016) i suradničkih albuma među kojima se ističe zadnji snimljen u kolaboraciji sa St. Vincent Love This Giant (2012) pa do suvremenih publicističkih klasika poput “How Music Works” (2012) u kojemu Byrne izlaže jedinstvenu perspektivu povijesti, iskustva i društvenih aspekata glazbe kao posla i umjetnosti.
S Talking Headsima Byrne je razbio tradicionalne žanrovske okove i nemjerljivo utjecao na nebrojene autore od 80-ih naovamo. Nakon razlaza Talking Headsa, Byrne je neumorno nastavio stvarati i u narednim desetljećima pokrenuo vlastitu izdavačku kuću koja je posebnu pažnju poklanjala glazbi svijeta, izdao deset solo albuma od kojih dva u suradnji s Brianom Enom, napisao devet knjiga beletristike i publicistike te režirao, pisao glazbu i sudjelovao u nastanku niza koncertnih filmova, ali i cjelovečernjih uradaka.

Byrne je ostvario neočekivano – egzistencijalne teme suvremenog čovjeka artikulirati kroz zabavnu, plesnu formu, što je jedna od najvećih kvaliteta rock glazbe kao umjetničke forme. Moglo bi se reći da je zahvaljujući David Byrneu apolonijsko i dionizijsko nakon tisuća godina objedinjeno u umjetničkom djelu Talking Headsa. Takav izričaj posebno se manifestirao na nastupima uživo, što se može vidjeti u bezvremenom “Stop Making Sense” koncertnom filmu koji je scenski postavio David Byrne. Posebnu pozornost scenskom nastupu David Byrne, inspiriran japanskim kabuki kazalištem, zadržao je i u svojoj solo karijeri. Byrne je utjelovljenje kreativne snage i umjetničke relevantnosti suvremene autorske glazbe te nezamjenjiva rock ikona čiji nastupi uživo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
David Byrne se na INmusic festivalu #13 pridružuje velikim Queens Of The Stone Age i Skunk Anansie na dobro poznatoj lokaciji zagrebačkih jarunskih otoka od 25. do 27. lipnja 2018. godine. Trodnevne ulaznice za INmusic festival #13 dostupne su preko službenog festivalskog web-shopa po cijeni od 349 kuna kao i sedmodnevne kamperske ulaznice po cijeni od 250 kuna. U prodaji je i ograničen broj vrlo traženih INmusic blagdanskih paketa po cijeni od 399 kuna. Više informacija o ulaznicama i blagdanskim paketima dostupno je na www.inmusicfestival.com te na INmusicovim društvenim mrežama.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI