Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
MEDIJI
Dani elektroničkih medija: Što donosi nova medijska strategija? Kakva je budućnost neprofitnih medija?

Dani elektroničkih medija:
Što donosi nova medijska strategija? Kakva je budućnost neprofitnih medija?

U Svetom Martinu na Muri, u najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, ovoga tjedna (21.-23. studenog 1207. godine) održavaju se 10. Dani elektroničkih medija. Već na prvom panelu bi se trebalo odgovoriti na sljedeća pitanja: Što donosi nova medijska strategija i kakve medijske zakone trebamo? Koje su glavne odrednice nove strategije? Kada se očekuje usvajanje strategije i novog Zakona o elektroničkim medijima?

O tome bi trebala govoriti Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske, Kazimir Bačić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nove TV, Ivan Lovreček, zamjenik predsjednika Uprave RTL-a , Denis Mikolić, predsjednik Nacionalne udruge televizija , Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika, te Davorka Blažević, glavna urednica portala Tris.com.hr.  Moderator ovog panela je Damir Hajduk, predsjednik Vijeća za elektroničke medije.

Za četvrtak je najavljen panel  nazvan ‘Budućnost neprofitnih medija’.

-Kakav je položaj neprofitnih medija u Republici Hrvatskoj i kakva je njihova uloga? Koji su problemi i izazovi i kako ih riješiti? – radna su pitanja o kojima bi trebali raspravljati Sanja Despot, članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva, Ladislav Tomičić, urednik portala Lupiga.com, Nora Krstulović, urednica portala Teatar.hr, Goran Andrijanić, zamjenik glavnog urednika portala Bitno.net, te dr. sc. Dina Vozab, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, uz moderiranje novinarke Helene Puljiz.

U nastavku je priopćenje Agencije za elektroničke medije. 

Dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih agencija, te predstavnika Vlade i medijskih stručnjaka i ove će se godine nastaviti na jubilarnim 10. Danima elektroničkih medija. Od 21. do 23. studenog u LifeClass Termama Sveti Martin Svetom Martinu na Muri okupit će se više od tristo sudionika koji će sudjelovati u raspravi o temama među kojima su najavljene: 

•                      Medijska strategija Republike Hrvatske
•                      Digitalni radio – Novi početak
•                      Djeca i mladi – Izazovi života u medijskom svijetu
•                      Televizije – Nikad jače ili slabije
•                      Autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji
•                      Budućnost neprofitnih medija
•                      Sankcioniranje govora mržnje i Zakon o elektroničkim medijima
•                      Kolektivni ženski sport i mediji
•                      Programske osnove 

Među visokim predstavnicima na Danima elektroničkih medija ove se godine očekuju ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja će sudjelovati u panelu o medijskoj strategiji te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja će biti panelist na temu Djeca i mladi – Izazovi i opasnosti života u medijskom svijetu. 

Osim najavljenih tema, Agencija za elektroničke medije predstavit će brojne projekte u kojima sudjeluje i kojima je inicijator. Na ovogodišnjim Danima elektroničkih medija naglasak će biti na temama koje su trenutno od najvećeg interesa za medijske nakladnike u Hrvatskoj, a donošenje medijske strategije je jedna od njih. 

„U proteklih deset godina Dani elektroničkih medija izrasli su u najznačajniji događaj u ovom sektoru u Hrvatskoj. Razmjenom znanja, iskustava i dobre prakse nastavlja se rad i dijalog nakladnika, regulatora i drugih dionika na usuglašavanju stajališta o brojnim aktualnim temama i otvorenim pitanjima. Ovim smo jubilarnim izdanjem Dana obuhvatili trenutno najaktualnije teme u svijetu audiovizualnih medijskih usluga. Sigurni smo da ćemo u ova tri dana naći odgovore na mnoga otvorena pitanja i dati poticaj za daljnji razvitak medijske industrije u Hrvatskoj“, izjavio je Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije

Organizatori Dana elektroničkih medija su Hrvatska udruga radijskih nakladnika, Agencija za elektroničke medije i Nacionalna udruga televizija, dok su partneri Odašiljači i veze, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti te Hrvatsko društvo skladatelja – Služba zaštite autorskih muzičkih prava. Jubilarni Dani elektroničkih medija održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Cjelokupni program možete vidjeti ovdje.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI