Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
GRAĐANI
Na konferenciji (foto TRIS/G. Šimac)

‘Ako se građani ne uključe u odlučivanje, suočeni smo s rasipanjem i sveopćom privatizacijom’

Na konferenciji (foto TRIS/G. Šimac)

– Zajedničko upravljanje – dobro upravljanje! – poručuju iz Zelene akcije nakon što su u Zagrebu priredili dvodnevnu  konferenciju o dobrom upravljanju javnim resursima (vidi najavu).  U nastavku je priopćenje Zelene akcije o održanoj konferenciji.

Bez uključivanja građana u odlučivanje i nadzor, suočeni smo s rasipanjem javnih sredstava ili sveopćom privatizacijom. Tako bi se mogao sažeti zaključak dvodnevne konferencije o dobrom upravljanju koju je u Zagrebu organizirala Zelena akcija.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati niza istraživanja koje za zajednički nazivnik imaju dobro upravljanje javnim resursima. Institut za političku ekologiju je po narudžbi Zelene akcije proveo istraživanje upravljanja uslugama vodoopskrbe i odvodnje te prikupljanja i odvoza otpada u četiri hrvatska grada. Na temelju istraživanja prepoznati su najznačajniji koruptivni rizici u upravljanju ovim komunalnim uslugama. Kako bi se spriječili, nažalost i predobro poznati scenariji zloupotrebe javnih sredstava, formulirali smo niz preporuka koje mogu služiti kao početna točka za jaču uspostavu kontrole nad korištenjem javnih sredstava, ali i za postizanje stvarne društvene koristi u njihovu korištenju.

Na konferenciji (foto TRIS/G. Šimac)

Preporuke možete pronaći na slijedećoj poveznici:
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/zelena-akcija.production/zelena_akcija/document_translations/1090/doc_files/original/Preporuke-za-smanjenje-korupcije.pdf
Predstavljena su i istraživanja Centra za mirovne studije o upravljanju HEP-om i o javnim nabavama u Zagrebačkom Holdingu te GONG-a o zarobljavanju lokalnih resursa od strane političkih moćnika. Rasprava je začinjena predavanjima uvaženih europskih stručnjaka koji su predstavili svijetle primjere uključenja građana u suodlučivanje o resursima potrebnim za osiguranja osnovnih životnih potreba, ali i poboljšanje kvalitete života.
Sva predstavljena istraživanja dio su “kolaža” hrvatske priče o godinama otimačine javnih sredstava i zaoštravanja društvenih sukoba kao jedne od njenih posljedica. Najbolji način za hvatanje u koštac s ovom neizdrživom situacijom vidimo kroz mjenjanje zakonskog okvira koji bi omogućio značajnije uključenje građana u donošenje odluka na najneposrednijoj razini odlučivanja te kroz omogućavanje učinkovitog društvenog nadzora nad korištenjem javnih sredstava.

 Nives Miošić Lisjak i Željka Leljak Gracin (foto TRIS/G. Šimac)

Enes Ćerimagić (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI