Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KULTURA
(Foto: Nina Đurđević)

Vox Feminae Festival:
Kritika fašističkih tendencija u hrvatskom društvu

(Foto: Nina Đurđević)

Prosvjednom akcijom i umjetničkom intervencijom „Sjene“ Antonija Grgića na Trgu bana Jelačića u srijedu, 25. listopada, službeno je otvoreno 11. izdanje Vox Feminae Festivala.

Ovom prosvjednom notom Vox Feminae Festival kritizira sve veće jačanje fašističkih tendencija u hrvatskom društvu posljednjih godina, na momente i institucionalne napade na antifašističke tekovine moderne države, ali i na generalnu podzastupljenost spomenika ženama u javnom prostoru diljem Hrvatske.
Vox Feminae Festival do 29. listopada nastavlja problematizirati pitanja roda i statusa žena u društvu kroz međunarodni filmski program, radionice, diskusije, predstavljanja i popratne zabavne sadržaje. Festival se ove godine po prvi put održava u Ozaljskoj 16, prostoru koji svoja vrata otvara u petak, 27. listopada u 18 sati uz izložbu „Mama je bila u pravu“ ilustratorice Rine Barbarić, inače autorice festivalskih vizuala. Program u petak se nastavlja predstavljanjem projekta „Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad“ Zaklade Sveučilišta u Rijeci te „Predstavljanjem istraživanja praksi i politika prostitucije u Hrvatskoj“ u suradnji sa znanstvenicama Ivanom Radačić i Carol Harrington.

Antonio Grgić u tijeku nastanka umjetničke intervencije “Sjene” (Foto: Nina Đurđević)

Unutar filmskog programa u Centru za kulturu Trešnjevka posebno je atraktivna projekcija hrvatskog kandidata za nagradu Oscar, filma Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“ u subotu 28. listopada u 18 sati te dokumentarni film „Play Your Gender“ koji tematizira rodni jaz u glazbenoj industriji uz intervjue s ponajboljim kanadskim glazbenicama u nedjelju 29. listopada u 16 sati.
Program VFF-a formalno završava u nedjelju od 17 sati kada će u Ozaljskoj 16 biti predstavljena društvena igra „Strašne žene“ nastala u produkciji K-zone i uredničkog tima portala Voxfeminae.net. Osim što će se društvena igra moći nabaviti po promotivnim cijenama za vrijeme festivala, u nedjelju će je sve zainteresirane moći i zaigrati.
Sav festivalski program dostupan je na: www.voxfeminae.net/2017

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI