Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
GOSPODARSTVO / GRAĐANI / OTOK
Današnji prosvjed u Vodicama (Foto: Šibenik IN)

Uzaludni prosvjedi:
Vodički vijećnici dali zeleno svjetlo za gradnju marine na Prviću

Današnji prosvjed u Vodicama (Foto: Šibenik IN)

Većinom glasova na danas održanoj sjednici Gradskoj vijeća Grada Vodica donesena je Odluka izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vodica za područje Perolin gat u Prvić Šepurini, na kojem će se, eto, graditi marina. ‘Za’ je bilo svih osam vijećnika HDZ-a i HSS-ov Marin Mikšić, protiv dva vijećnika SDP-a, a vijećnici Mosta, Liste našeg mista i Loze, njih ukupno pet, bilo je suzdržano.

Tijekom sjednice ispred gradske uprave prosvjedovali su mještani Prvića i tamošnji vikendaši, koji tvrde da će realizacija predloženog idejnog plana devastirati obalu.
– Vladajući u Vodicama očito ne odustaju od plana da tu marinu uvrste u plan unatoč protivljenju struke i lokalnog stanovništva te su zeleno svjetlo devastaciji prostora odlučili dati na sjednici dan prije praznika, očito očekujući da će pozornost javnosti tada biti umanjena te da će stvar proći – stajalo je jučer u prioćenju udruge “Burni Prvić”, čiji su članovi i organizirali današnji prosvjed. – Čitav otok Prvić je od 1991. pod zaštitom konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture, a isti je izdao negativno mišljenje o izgradnji marine i nasipanju mora – govore u “Burnom Prviću”.
No, na današnjoj sjednici gradonačelnica Vodica Nelka Tomić i Ivana Borić iz tvrtke Geo projekt, gdje je izrađeno idejno rješenje, ustvrdili su da se sve radilo po zakonu. Projekt je izglasan unatoč tvrdnjama oporbe da gradnja marine nema potporu Mjesnog odbora Prviće Šepurine ni većine mještana.
Inicijator gradnje marine u uvali Perolin gat, Lino Vlahov, jučer je na tiskovnoj konferenciji u Šibeniku ustvrdio da se lani 192 mještana izjasnilo da podržava projekt, no iz udruge “Burni Prvić” kažu da su mještani prevareni, budući da su glasali za turističku lučicu, a ne za luku nautičkog turizma. U udruzi također tvrde da je 125 ljudi iz Šepurine naknadno potpisalo “opoziv potpisa”, čime su se negativno izrazili o gradnji marine.
Današnjom odlukom Gradskog vijeća Grada Vodica omogućit će se izgradnja luke nautičkog turizma, odnosno marine od 90 vezova te komunalne i sportske lučice sa stotinjak vezova.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI