Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
POLITIKA
Nikodim Kosović (Foto: Zrinka Magazin/Šibenik.in)

U Šibeniku ustoličen episkop Nikodim:
‘U Gospodu smo svi jedan čovjek i tu nema ni Srba ni Hrvata’

Nikodim Kosović (Foto: Zrinka Magazin/Šibenik.in)

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku danas je ustoličen episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosadašnji iguman manastira Krka.

– Dragi brate, novi vladiko Nikodime, dolazite na eparhiju drevnu i slavnu koja je u našem vremenu nažalost mnogo nastradala, gdje je ostao ostatak bivšeg naroda. Vaš je zadatak veoma veliki, prije svega da popravite ono što je sila zla razdrla i uništila. Želimo vam dragi brate Nikodime uspjeha da prikupite raštrkano stado svoje i obnovite duhovni i kršćanski život i da na tome svi zidamo zajedničku budućnost – kazao je patrijarh srpski Irinej, koji je, zajedno s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, predvodio obred.
Na kraju bogosluženja prigodnu je riječ uputio i vladika Nikodim, rođeni Zadranin, koji se školovao u Solunu i Rimu.
– Živeći u mediteranskim zemljama koje dišu kršćanstvo, sve više sam razumio i milu Dalmaciju, gdje se susreću istok i zapad uz prožimanje velikih kultura na ovim prostorima. Najljepšu pjesmu Dalmaciji ispjevao je Nikola Tomaseo  stihovima ‘i ulit će ti u umorne žile novu snagu, pružajući desnicu Italiji, ljevicu Heladi’ i zato se nadam se da će iskustvo u tim zemljama biti od koristi u rodnoj Dalmaciji – rekao je episkop Nikodim.
Nikodim Kosović na čelu dalmatinske eparhije zamijenio je Fotija Sladojevića koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa.
– Sa predstavnicima rimokatoličke crkve na ovim prostorima trudit ću se da održavam dobre odnose i kontakte. Trudit ću se da doprinesem suživotu i pomirenju na ovim prostorima. Moji preci su stoljećima ovdje živjeli, boreći se i sukobljavajući kako sa kamenitom zemljom tako i drugim nevoljama, ali uvijek prevladavajući sve i nalazeći način da ostanu i opstanu ovdje. U Gospodu smo svi jedan čovjek i tu nema ni Srba ni Hrvata – istaknuo je episkop Nikodim.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI