Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA
Todorićev “rat” blogovima: Zločinačka organizacija u Agrokoru, s legitimacijom vladinog Lexa, izvlači milijarde iz Hrvatske

Todorićev “rat” blogovima:
Zločinačka organizacija u Agrokoru, s legitimacijom vladinog Lexa, izvlači milijarde iz Hrvatske

Popularni bloger.

Trenutno vjerojatno najčitaniji među hrvatskim blogerima, Ivica Todorić, pobrinuo se da ni ovaj vikend ne prođe bez njegovog „popularnog“ štiva. U najnovijem blogu Todorić tvrdi kako je Knihgthead kupovao obveznice Agrokora i poslije 9. travnja, a kako bi ovaj američki strvinarski fond stigao kupiti dovoljno obveznica i ući u Vjerovničko vijeće te onda krenuti s roll-upom, odbijena je ponuda Sberbanke za roll-up kredit. Vladinog povjerenika Antu Ramljaka optužuje za trgovanje povjerljivim informacijama i kriminalne malverzacije s Knihtheadom s kojim je puno prije dogovorio strategiju preuzimanja Agrokora.

Ivica Todorić, očito informiran o svim potezima izvanredne uprave u Agrokoru, osvrnuo se na sastanak koji je Ramljak, u drugoj polovini travnja, vodio s 30-ak ljudi, i na kojem je, uz ostalo, bilo riječi o ponudi ruske Sberbanke koja je, prema dogovoru s Knightheadom, elegantno odbijena. No, evo što bloger Todorić donosi u svom najnovijem obraćanju javnosti:

Na sastanku u Agrokoru, u drugoj polovici travnja ove godine, kojeg je vodio Ante Ramljak, a nazočilo mu je trideset osoba, razgovaralo se o ponudi Sber banke za roll up kredit. Sber banka je za zadnji kredit od 100 milijuna eura Agrokoru tražila da uđe u prioritetnu tražbinu, a zauzvrat bi dala dodatno financiranje i to ne 1 za 1 već puno više . Na tome sastanku pravni predstavnik Knightheada izjavio je kako treba pričekati jer Knighthead još nije kupio potrebnu količinu obveznica i da hitno treba javiti fondu da požure s kupnjom kako bi mogli ući u Vjerovničko vijeće i krenuti s roll up-om. Stoga je na tom sastanku odbijena Sber banka te joj je odgovoreno da se ne može krenuti s roll up-om i da im ne daju da 100 milijuna eura prebace u senior status. Taj neuobičajeni, kriminalni model odbijanja bolje ponude imao je samo jedan cilj – neskriveno pogodovanje kako bi se Knightheadu dalo dovoljno vremena da kupi obveznice. Zločinačka organizacija u Agrokoru, a kojoj je legitimaciju dao neustavni Vladin Lex, ovim je činom počela ostvarivati nevjerojatnu nepripadnu financijsku korist koja se mjeri u milijardama kuna i iznosi iz Republike Hrvatske. Potpuno je jasno da je Ante Ramljak trgovao povjerljivim informacijama, a s predstavnicima Knightheada, za kojeg je čak lažno tvrdio da kotira na burzi, ovakav scenarij dogovorio već puno ranije. Načini i vrijeme stjecanja Agrokorovih obveznica u vlasništvu Knightheada također su lako utvrdive. Ove su činjenice provjerljive kod svih osoba koje su sudjelovale na sastanku, a nevjerojatni događaji kojima svjedočimo proteklih dana dodatno ih potvrđuju – stoji u najnovijem blogu posrnulog tajkuna.

Samo dan prije Todorić je komentirao i sporni ugovor Ante Ramljaka s Knightheadom te ustvrdio
da „Vlada i Ramljak na sve načine pokušavaju umanjiti štetu koja je nastala objavljivanjem sramotnog ugovora o roll-upu“.
– Iznose neistine i obmanjuju javnost paušalnim tumačenjima koja nemaju veze sa stvarnošću. Pritom, nisu pokazali još strašniji ugovor o garanciji i zalogu trustu Madison Pacific ltd. , iz Hong Konga, u kojem se skriva sva veličina ove neviđene pljačke- piše Todorić . –Knightheadu , koji je bio klijent sadašnjeg pravnog savjetnika Agrokora Tina Doličkog, do sada je omogućen profit od milijardu i osamsto tisuća kuna- kroz otkup obveznica i roll-up zaradili su 246 milijuna eura! Ovakvu zaradu omogućio im je Vladin Lex Agrokor i Ramljakovi ugovori kojima iz kompanije izvlače milijarde- optužuje Todorić.

No, šteta da Ivica Todorić, kad već tako ustrajno javnost informira o svim malverzacijama izvanrednog povjerenika i njegovih partnera u Agrokoru, nije objavio i taj „ strašni ugovor o garanciji i zalogu trustu Medison Pacific ltd. iz Hong Konga“ a u kojem se, kako tvrdi,“ skriva sva veličina ove neviđene pljačke“…

O slučaju Agrokor koji se postupno razvija u najneizvjesniju domaću horor-trakavicu, oglasio se i Davor Bernardić, neposredno nakon subotnje SDP-ovske koordinacije u Koprivnici, na kojoj su sudjelovali župani, gradonačelnici i načelnici iz redova stranke. Izjavio je da se preko lešinarskih fondova izvlači novac iz Hrvatske. – Kupuje se po 30, prodaje po 100 i onda će se upisati na imovinu. Riječ je o trgovini utjecajem i kupovanju obveznica prije pisanja Lex Agrokora. To je kazneno djelo. Ovo je najskuplje kreditiranje jedne kompanije ili, ako hoćete, jedne države u povijesti, a ne zna se na što je potrošen novac- kazao je, kako javlja Hina, Bernardić.

Ivica Todorić (Foto: Agrokor)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI