Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GRAĐANI / VESELI KUTAK
Otvaranje s mandarinama (foto TRIS/G. Šimac)

Šareno i besplatno u Šibeniku:
Posudite ili poklonite igračke (FOTO)

Otvaranje s mandarinama (foto TRIS/G. Šimac)

Narančasti zečevi, plišani zeleni psići, šareni stolići, krpeni medvjedići, gumene crvene hobotnice, dječje enciklopedije, slikovnice, bajke, crtani filmovi na DVD-u, glazbeni instrumenti, traktori, kamioni, trkaći automobili, drvene kućice, raznobojni vlakići, tigrići, lutkice, lopte, jastuci u obliku jabuke, limuna i krafnice, kockice, ‘čovječe ne ljuti se’, slagalice, dječje bušilice, fotelje… Moglo bi nabrajati par sati što se sve nalazi u večeras otvorenoj Eko knjižnici igračaka u Šibeniku, u prostorijama „Narančaste zgrade za udruge“, na adresi Prilaz tvornici 41.

Sve te silne dječje igračke, knjige, igrice i zabavne predmete šibenska djeca mogu posuditi od večeras potpuno besplatno, igrati se i zabavljati njima neko vrijeme i onda ih vratiti. Pa onda posuditi druge. I to sve bez da uzdrmaju roditeljske budžete radi kupovine, uglavnom, skupih igračaka, a koje ubrzo, jer ih djeca prerastu, završe na smeću. Osim toga, svi oni koji imaju višak igračaka po dječjim sobama, te ne znaju što bi s njima, a žao im je zafijuknuti  ih u kontejner, imaju rješenje: mogu ih darovati ovoj knjižnici.

Šareno i besplatno (foto TRIS/G. Šimac)

Ta je izvrsna ideja prvotno pala na pamet svestranoj kreativnoj Ingi Kukolj, dugogodišnjoj voditeljici iznimno aktivne Ekološke udruge “Krka” Knin iz Knina. Sada su se Inga Kukolj i Eko Krka Knin spustili nizvodno, do ušća Krke, te u Šibenik donijeli friške i korisne zamisli.  
Prva takva knižnica igračaka otvorena je u Kninu, a izvrsnu ideju besplatne posudbe igračaka su potom prigrlili u Zagrebu, treća je uređena u Veloj Luci, četvrta u Sesvetkom Kraljevcu, a peta u Šibeniku.
Knjižnica će za početak biti otvorena utorkom od 10-13h u navedenim prostorijama. Projekt se provodi u suradnji s  Udrugom „Mladi u Europskoj Uniji„ iz Šibenika.
– Roditelji i djeca ovo odlično prihvaćaju. Zapravo je važno da u ova vremena djecu učimo ekologiji, a roditeljima omogućimo da nije bit da se kupuje puno igračaka. Evo one se mogu ovdje u ovoj knjižnici i ostalima posuditi besplatno. Poziv je građanima Šibenika da što prije dođu i učlane djecu u knjižnicu igračaka, te da ih donose nama. Mi ćemo ih popravljati, urediti, očistiti i paziti da se ne bacaju u kontejner s ostalim otpadom. Na taj način zapravo pridonosimo i zaštiti okoliša u Hrvatskoj. Zahvaljujemo se donatorima – rekla je večeras Inga Kukolj.

Otvaranje s mandarinama (foto TRIS/G. Šimac)

Na otvaranju je bio i Goran Pauk, šibensko-kninski župan i čelnik Hrvatske zajednice županija koja također sudjeluje u ovom projektu.
– Ovo je trogodišnji projekat Hrvatske zajednice županija i njezin prvi EU projekat. To je i višedržavni projekat LADDER koji se financira iz programa Europske komisije s 47 organizacija iz 36 zemalja, ukupna mu je vrijednost je 4 milijuna eura, a HZŽ sudjeluje s 45 tisuća eura – rekao je Pauk.
Knjižnica je opremljena s raznim, pretežno ekološkim igračkama: a nadopunjavati ćemo ju prema željama djece, kažu.

Kreativne Inga i Kaja u šibenskoj eko igraonici

– Osim toga roditelje i djecu poticat ćemo da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici igračaka da ih ne bacaju i recikliraju. Građane grada Šibenika i okolice pozivamo da što prije u Eko knjižnicu igračaka učlane svoje najmlađe.Za potrebe prikupljanja starih igračaka postavit će se dva spremnika za prikupljanje igračaka koja će se postaviti na prikladne lokacije u gradu, a sve u dogovoru sa predstavnicima Grada Šibenika, čime će Grad Šibenik postati drugi grad koji ima spremnike za odvajanje dječjih igračaka. U sklopu otvorenja 5. Eko knjižnice igračaka u Šibeniku održat će se i praktična ekološka radionica za djecu o zaštiti okoliša odvajanju otpada i recikliranju – kažu u Eko udruzi Krka Knin.
Među ciljevima projekta su i doprinos financijskim uštedama roditelja pri kupnji igračaka bez naknade za iznajmljivanje igračaka, osiguran pristup igračkama siromašnoj djeci, te, što je posebno važno, razvoj dječje suosjećajnosti i potrebe za dijeljenje s drugima.
Sve je jasno: ako imate plišanog krokodila ili vlakić viška, s njima u kutiju i dođite na adresu Prilaz tvornice 41.

Učlanio se i vaš reporter (foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

Stolić (foto TRIS/G. Šimac)

Prozori u svijet (foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI