Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Bilušića buk u NP Krka (foto NP Krka)

Nepoznata Krka:
Ulijevanje 80 milijuna kuna u skrivena blaga

Bilušića buk u NP Krka (foto NP Krka)

U rijeku Krku i njezino porječje će uskoro biti uliveno oko 80 milijuna kuna. Ta će se pozamašna suma novca izliti iz zajedničke europske blagajne (66,2 milijuna kuna), a ostatak (13,8 milijuna kuna) iz domaćih novčanika. Taj glomazni projekt nazvan Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke kojime će se poboljšati ponuda za posjetitelje u sjevernijem dijelu Nacionalnog parka Krka bit će predstavljen na uvodnoj konferenciji ponedjeljak, 16 listopada 2017. u 10 sati u šibenskoj Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.

– Ukupna vrijednost Projekta iznosi 80.057.649,15 HRK, od čega je 66.200.193,06 HRK sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u obliku bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Cilj Projekta je aktiviranje – izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika i razvojem novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga – neiskorištenog turističkog i gospodarskog potencijala sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka“ i postizanje kvalitetnijeg prostornog i vremenskog rasporeda posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak toga područja – kako pojašnjavaju iz NP Krka svrhu i cilj tog projekta.

 

Kanjon rijeke Krke (foto NP Krka)

Konačno i elektrifikacija brodova

Kako bi bilo još jasnije, treba istaći kako će projektom zapravo predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar NP „Krka“. Pod tim se misli na osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, poput izgradnje, uređenja i opremanja posjetiteljskog centra „Eko kampus Krka“ u Puljanima. Nadalje bit će uređen interpretacijsko-edukacijski i volonterski centara, te opremljen Centar za interpretaciju prirode „Krka – vrelo života“ u Kistanjama, s likovnim i multimedijalnim interpretacijskim postavom.

Bit će tu još konkretnih poteza, poput uređenja novih pješačkih staza, ali i, što je posebno značajno za zaštitu rijeke i prirode – elektrifikacija brodskog prometa. Tako bi trebalo biti uvedeno ono što je, primjerice u Švicarskoj, primjenjeno prije više desetljeća: a to je da se na zaštićenim rijekama i jezerima u potpunosti zabrani plovidba plovilima koji se pogone na naftne derivate, te su dopušteni isključivo brodski motori ‘na struju‘. S obzirom da je smisao postojanja nacionalnog parka ponajprije zaštita prirode, a tek onda ugošćavanje turista, elektrifikacija plovila se čini kao važan potez. 

Skradinski buk (slapovi) (foto NP Krka)

No čitav ovaj projekt bi, premda se uglavnom bavi sadržajima za posjetitelje, indirektno trebao mnogo pridonijeti zaštiti prirode, i to na način što će rasteretiti navalu posjetitelja na donji tok rijeke Krke (Skradinski buk), te će dobar dio turista usmjeriti uzvodno, prema sjeveru.

Podizanje nisko spuštene svijesti

Ima još. Predviđa se i, kako se najavljuje, unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima u sklopu kojega su predviđene brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja. A onda i nešto što se čini posebno bitnim: aktivnosti radi, kako je formulirano: podizanja svijesti javnosti i dionika iz sektora obrazovanja, turizma i medija o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju.

Bilo bi dobro kada bi se u projekt uključilo i podizanje (nisko spuštene) svijesti  i edukacija mjerodavnih državnih službi (inspekcije, ministarstva, komunalna poduzeća, lokalne i državne vlasti), te kninskih tvorničara, s obzirom da još uvijek nije spriječeno raznovrsno onečišćavanje Krke i njezinih pritoka raznim onečišćivačima i otpadnim vodama u Kninu i okolici.

Dok ne bude dovoljno visoke svijesti i educiranosti u tim strukturama, svi vrijedni i marljivi napori i projekti koje provodi NP Krka zbog potencijalnih zagađenja Krke lako mogu pasti u – vodu.

Bilušića buk u NP Krka (foto NP Krka)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI