Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
POLITIKA
Ravnatelj O.Š. Vodice, Grgo Friganović

Kako je eurozastupnik T.Picula ponižen u Vodicama:
Politička opstrukcija ili puka nepristojnost i indolencija?

Ravnatelj O.Š. Vodice, Grgo Friganović

Ako je nešto karakteristično za Dalmatince, onda je to da ih nitko ne može impresionirati, pa bio on zvijezda estradna, umjetnička, politička, pripadnik domaće ili svjetske elite, ili ma što i tko. Zar to nije slučaj i s našim premijerom, Andrejem Plenkovićem, koji svako malo voli reći: Nisam impresioniran? Ali, jedno je kad s nekim ( ni sa kim ) niste impresionirani, a drugo kad prema nekomu pokažete potpuno odsustvo elementarnog poštovanja i pristojnosti. A ovo drugo, ni krivom ni dužnom, dogodilo se hrvatskom europarlamentarcu iz SDP-ovih redova, Toninu Piculi, za njegova kratkog boravka u Vodicama, dakle, u njegovom kraju…

Picula je u Vodice došao na poziv otočne aktivistice iz Prvić Luke, Svjetlane Jurlin, koja je u prigodi svečanog otvaranja Kreativnih dana Fausta Vrančića na Prviću, prošlog vikenda, eurozastupniku uputila poziv da dođe na ovu zanimljivu otočku manifestaciju i bude njihov gost. Nažalost, to nije bilo moguće, ali je Picula , zauzet u tom terminu drugim obavezama, odmah predložio kao alternativu 6. listopada kada dolazi u šibenski Solaris na otvorenje Konferencije o regionalnom razvoju i europskim fondovima u organizaciji istoimenog ministarstva. Svjetlana se dosjetila da bi to mogla biti zgodna prilika za susret eurozastupnika s djecom s otoka Prvića koju je prije četiri godine ugostio u Bruxellesu.

– Sve sam dogovorila s ravnateljem osnovne škole u Vodicama, koju djeca pohađaju, razgovarala i s njihovim roditeljima, jer ih je trebalo pustiti na kraće vrijeme s nastave da bi se susreli s Piculom, i činilo se da neće biti nikakvih problema. Ravnatelj škole Grgo Friganović, obećao mi je da će sve iskoordinirati. Čak mi je predložio i najprikladniji lokal u Vodicama gdje taj susret možemo obaviti. U dogovoreno vrijeme našla sam se s Piculom u Vodicama- priča Svjetlana- ali djece nije bilo. Nazovem ravnatelja, jednom dva puta, tri puta- ne javlja se. Nekako dođem do tajnice škole, nadam se da je njoj prepustio obavezu, ali, ona o tome ne zna baš ništa. Dakle, došli smo u školu, ali djecu nismo vidjeli. Bila sam ogorčena, ali istodobno i posramljena zbog neugodne situacije u koju sam dovela našeg zastupnika u Europskom parlamentu, koji je pokazao dobru volju doći i nakon četiri godine porazgovarati s djecom koju je svojedobno ugostio. A donio im je i darove. Mislila sam da ću u zemlju propasti- priča Svjetlana Jurlin, napominjući da su djeca, njih samo četvero, trebala izostati samo jedan sat s nastave.

– Ne razumijem. Ako je ravnatelj znao da će biti odsutan u vrijeme našeg dolaska, mogao je tu obavezu koju je preuzeo,prenijeti na nekog drugog u školi. Jer, obećao je da će djecu poslati i sve organizirati. A nije. I što da mislim nego da se radi o političkoj opstrukciji, kao što može s pravom zaključiti i Tonino Picula, jer takav postupak je nekorektan i nepristojan, pa da se radilo o bilo kome. Neovisno o tome što je HDZ u Vodicama na vlasti. Ravnatelj je imao mogućnost odbiti, ali on je prihvatio obavezu i obećao da će susret omogućiti. Zašto nije, pitam se. Tko mu je dao naputak da Piculu u Vodicama sabotira?- revoltirana je prvićka aktivistica koju, kako kaže, ne zanimaju ni stranke ni politika kao takva, nego samo njezin otok, kojemu želi da živi i da se njegov dobar glas čuje.
Da cijela priča bude zanimljivija, ravnatelj Grgo Friganović, bivši je SDP-ovac, koji se s tom strankom razišao prije 18 godina i od tada, ističe, nije više ni u jednoj stranci.

– Ma nema govora o političkoj opstrukciji! Pa nekad sam čak bio u SDP-u, poznajem i Tonina Piculu, bio sam SDP-ov gradski vijećnik, ali odavno više nisam ni u jednoj stranci. Surađujem sa svima kad je u pitanju interes škole, ali u školi nema stranaka- odlučno će Friganović. Tvrdi da se gđa Jurlin obavezala doći po djecu u školu, a on je bio zauzet primopredajom u područnoj školi u Tribunju i nije mogao biti u Vodicama. Ali, da, potvrdit će- ispalo je ružno, slažem se. Ali to je samo graška u komunikaciji, pokvareni telefon, što bi se reklo- uvjeravao nas je ravnatelj.

No, je li doista samo nesporazum, iliti šum na vezama? Jer, europski zastupnik baš ne dolazi svaki dan u neku malu, provincijsku školu, a ovaj je došao i s naramkom darova za djecu. Čak i da nije riječ o politički motiviranom ignoriranju europarlamentarca Picule, svakako je riječ o nepristojnosti i indolenciji kakva ne priliči ravnatelju jedne odgojno-obrazovne ustanove. Svi znamo da se kod nas ravnatelji biraju po podobnosti, rijetko po sposobnosti. Pa se onda samo od sebe nameće da je Friganović u strahu za vlastito ravnateljsko mjesto ili namjerno zaboravio na dogovor, ili Tonina Piculu jednostavno „ne doživljava“. Kako god uzeli, neprihvatljivo je.

Darovi zastupnika EP Tonina Picule djeci su uručeni naknadno…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI