Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
KULTURA / UKRATKO
Izložbom čuvenog Igora Hofbauera počinje program Animation Shots u Šibeniku

Izložbom čuvenog Igora Hofbauera počinje program Animation Shots u Šibeniku

Raznovrsni petodnevni program u Šibeniku organizira se u sklopu festivala Supertoon.

U Šibeniku u srijedu, 17. listopada, kreće novi ciklus cjelogodišnjeg programa „Animirani Šibenik – Animation Shots“, koji se otvara izložbom plakata kultnog ilustratora Igora Hofbauera. Izložba će, u ex Galeriji Matija (Studio Galerije Krševan, Nakićeva bb), biti postavljena od 18. do 22. listopada 2017., u organizaciji festivala Supertoon.
Igor Hofbauer, zvani Hof,  ilustrator je, dizajner i strip autor. Rođen je u Zagrebu 1974., a studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti. Hofbauer je ljubiteljima alternativne glazbe najpoznatiji po svojim brojnim radovima za zagrebački klub Močvara, čiji je vizualni identitet neodvojiv od njegovog rukopisa. Za Močvaru, i druge klijente i prijatelje diljem Europe i SAD-a, dizajnirao je preko 100 plakata i flajera, a autor je i najmanje 20 omota albuma hrvatskih i inozemnih bendova. Hofov je stil instantno prepoznatljiv: bazira se na kombinaciji klasičnih američkih stripova i film noira, pop arta, njemačkog ekspresionizma i ruskog konstruktivizma, koje vješto spaja ruka izgrađenog crtača i ručno iscrtana tipografija.
Radovi su mu objavljeni u knjizi The Art of Modern Rock, koja nudi izbor najboljih rock plakata zadnjih 50 godna (urednici Paul Gruschkin i Dennis King, 2004).
Zadnjih deset godina, Hof crta stripove. Inspiracija su mu Novi Zagreb, glazba i filmovi. 2007. njegova prva knjiga “Zatvorske priče” izlazi u Zagrebu u izdanju udruge Otompotom, te u Portugalu u izdanju Chili Com Carne. Zatim mu izlazi i knjiga skica, “Firma”, 2009. godine. Surađivao je s književnikom Edom Popovićem na nekoliko ilustriranih knjiga koje su izašle u Hrvatskoj i Njemačkoj.
Tijekom rezidencije u Studiju Azil, započinje rad na knjizi “Mister Morgen”, koji je u Francuskoj 2016. objavio L’Association, a u Kanadi Conundrum 2017. godine. I ovaj je strip inspiriran Novim Zagrebom, ali i njegovim starijim stanovnicima nastanjenima u neboderima. Životi penzionera, koje susreće u liftovima i na hodnicima, raspiruju autorovu maštu, no pritom ga ne zanimaju apatičan pogled na život niti stvarni svijet, nego svijet snova. Tamo nam se, naime, ljudi i pojave koje znamo iz stvarnoga svijeta doimaju potpuno drugačije, no ipak ih s lakoćom možemo identificirati.
Hofbauera je 2015. godine bečki MuseumsQuartier pozvao da sudjeluje u rezidenciji Q21, koja je rezultirala stripom “Inspektor Gurtel”, objavljenim 2016.
Rad Igora Hofbauera proteže se kroz različita područja dizajna. Osim brojnih plakata, omota ploča i CD-a te naslovnica i ilustracija knjiga, surađivao je s mnogim časopisima crtajući stripove, kao i ilustracije, a radio je i kao scenograf, u kazališnim predstavama i na HRT-u, gdje je kreirao scenografiju popularne emisije za mlade Briljanteen.
Osim Hofbauerove izložbe, od 18. do 22. listopada „Animation Shots“ će nuditi radionicu animiranog filma za djecu, projekcije filmova, radionicu VJ-inga za početnike i koncerte, a cijeli program možete proučiti OVDJE.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI