Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
POLITIKA
Ivan Klarin (Foto: TRIS)

Ivan Klarin:
Vlada želi uzeti otocima da bi financirala svoje uhljebe u Slavoniji i Lici

Ivan Klarin (Foto: TRIS)

Ivan Klarin, načelnik općine Tisno danas je upozorio da se prijedlogom novog Zakona o financiranju lokalne, područne i regionalne samouprave, koji bi uskoro mogao doći na prvo čitanje u Sabor, najviše uzima otočnim općinama i gradovima koji će ostati bez 16 posto udjela poreza na dohodak.

– To je katastrofalan prijedlog, koji naravno da ima političku pozadinu. Međutim, ja se nadam da ćemo svi mi koji imamo svoje jedinice lokalne samoupravo čije je sjedište na otocima, znati reagirati i znati zaustaviti ovo što se trenutačno događa. U kontaktu sam s nekoliko svojih kolega i svi smo zaprepašteni s ovakvim prijedlogom zakona, koji će najviše oštetiti gradova i općina koji se nalaze na otocima – rekao je Klarin.
Općina Tisno će, tvrdi Klarin, tim zakonom ostati bez otprilike dva milijuna kuna godišnje, dok će općine i gradovi, čije je sjedište na otocima, ukupno ostati bez prihoda koji se kreće između 200 milijuna i pola milijarde kuna.
– Političke je puno lakše uzeti općinama i gradovima na otocima, jer smo razvijeniji nego općine u Slavonij, Lici ili Zagori, koji se održavaju samo zbog nekoliko lokalnih uhljeba, nego ukinuti te općine. Taj je potez naravno bio puno opasniji po HDZ i ministra Marića i zbog toga se ide na stvaranje tog Fonda fiskalnog izravnanja – istaknuo je načelnik Općine Tisno.
– Ovo je do sada najveći udar na proračun općina i gradova na otocima. Kad nije prošao porez na nekretnine, očito je trebalo zagrabiti tamo gdje oni smatraju da ima viška novca, iako ne znaju što znači održavati život na otocima – završio je Klarin.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI